Opinie

Voor een pedofiel staat het belang van het kind voorop

Buurtbewoners bij het appartementencomplex waar Sytze van der V. woont.Beeld ANP

Ik ben verontwaardigd als Sytze van de V. in de Volkskrant en op de site wordt neergezet als pedofiel. Daar heeft niemand baat bij, behalve misschien de zoveelste opruier die een pedofiel of zedendelinquent belaagt. In het rapport 'Op goede grond' van de Nationaal Rapporteur (2014) over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen staat dat vier op de vijf daders geen pedofiele geaardheid hebben. Dus de seksuele voorkeur van de dader is hooguit een factor.

Een op de vijf mensen die een zedendelict pleegt met een minderjarige heeft een pedofiele seksuele voorkeur. Maar omdat de groep naar schatting slechts 1 tot 4 procent van de totale bevolking omvat, zijn pedofielen oververtegenwoordigd. Bij veel van de zedendelinquenten zal er sprake zijn geweest van gecompliceerde psychische problematiek, dan wel een verminderde intelligentie. Pedofielen hebben veel vaker psychische problemen. Door het taboe op pedofilie is de informatievoorziening voor mensen met pedofiele gevoelens moeilijk toegankelijk, en vertroebeld door berichtgeving over plegers van seksueel misbruik. Daarnaast is er ook weinig tot geen passende ondersteuning of hulpverlening voor hen.

Persoonlijk lijden

Zwaar persoonlijk lijden als gevolg van negatieve berichtgeving of door schuldgevoelens over seksuele gedachten doen de kans op psychische problemen toenemen en daardoor neemt de kans op het plegen van een (zeden) misdrijf vele malen toe. Dat zagen we ook bij homoseksuelen toen ze niet of minder waren geaccepteerd. Toen lagen de cijfers van crimineel gedrag, psychische problemen, verslaving en suïcide veel hoger dan nu.

Sytze van der V. is veroordeeld vanwege vijf seksuele contacten met jongens tussen 8 en 15 jaar. Deze misdrijven zijn hem verwijtbaar. Hij heeft zich door zijn eigen lustgevoelens laten leiden bij het maken van zijn keuzes, terwijl duidelijk is dat hij de jongens in kwestie daarmee in gevaar bracht. Hij bracht niet alleen hun integriteit in gevaar, ze zijn door de huidige kijk op seksueel contact tussen kinderen en volwassenen ook blootgesteld aan reacties die ze nooit en te nimmer hadden mogen krijgen.

De 'slachtoffers', die zichzelf wellicht helemaal niet zo zien en mogelijk ook neergezet worden als potentiële zedendelinquenten, worden geconfronteerd met het veroordelen van dit seksueel contact. En er komt een heel circus op gang. De politie gaat vragen stellen, de man met wie jij seks hebt gehad wordt de cel in gegooid, je bent ineens misbruikt en iedereen kijkt ook zo naar je, je wordt geconfronteerd met een rechtszaak, media-aandacht enzovoorts. Allemaal dingen waar je, als je aan het opgroeien bent, niet op zit te wachten.

Romantische aantrekkingskracht

Sytze van de V. had nooit seksueel contact met een kind mogen hebben. Zelf heb ik als kind nooit seksueel contact met een volwassene gehad, maar ik krijg met regelmaat te horen dat ik het dan wel verdrongen zal hebben. Ik weet niet hoe seksueel contact het kind psychisch beïnvloedt, deze reacties en het feit dat het kind niet voor zichzelf kan opkomen zijn voor mij redenen om seksueel contact echt af te keuren.

Sytze van der V. zei me eens dat ik gelukkig moest worden en gewoon een leuke jongen moest vinden. Volgens hem zou iedere pedofiel, als de gelegenheid zich voordoet, seks hebben met een kind. Anders zou hij liegen. Maar voor mij is de romantische aantrekkingskracht veel belangrijker dan de seksuele en staat zowel persoonlijk als moreel het belang van het kind voorop.

Dat is eigenlijk elke pedofiel die ik spreek met mij eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden