Commentaar Raoul du Pré

Voor een goed oordeel over Koolmees’ pakket is het wachten op het pensioenakkoord

Minister Koolmees’ ingreep op de arbeidsmarkt gaat de goede kant op, maar grover geschut zal nodig zijn.

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Beeld ANP

Hoe dringend nieuwe spelregels op de arbeidsmarkt nodig zijn, wordt al met één blik op de cijfers duidelijk. Nu al moet 35 procent van alle werkenden het doen zonder vast contract. Daar zitten uiteraard volmaakt gelukkige werkstudenten en binnenlopende zzp’ers bij, toch zou 80 à 90 procent van de werknemers met een tijdelijk contract, uitzendbaan of payrollcontract liever zekerder zijn van werk en inkomen. Al is het maar omdat aan het eind van de maand de vaste lasten niet flexibel zijn. Het maatschappelijk effect is ook groot, want het krimpende aantal premiebetalers ondermijnt de collectieve werknemersverzekeringen die gebouwd zijn op massa en solidariteit. Met flexwerk is niks mis, maar wel als het ongewild en eindeloos is.

Net als het vorige kabinet heeft Koolmees een heldere doelstelling: het verschil tussen flexwerkers en vaste werknemers in beschermingsniveau en in kosten moet kleiner, teneinde werkgevers te verleiden vaker een vast contract aan te bieden. Hier en daar doet hij ook een dappere poging. Het plan om ook flexwerkers recht op ontslagvergoeding te geven, maakt het kostenverschil tussen vast en flex kleiner. Afhankelijk van de uitvoering geldt dat ook voor de versoepeling van het ontslagrecht, de verhoging van de WW-premie voor flexwerkers en het duurder maken van payrollers. Het zijn stappen in de goede richting.

De grote vraag is of het voldoende zal zijn voor een merkbaar effect. Voor werkgevers blijft flexwerk financieel een stuk aantrekkelijker. Als zij straks profiteren van het minder vast worden van contracten maar geen freelancers in dienst nemen, sorteert het kabinet een averechts effect.

Voor een goed oordeel over Koolmees’ pakket is het dan ook wachten op het pensioenakkoord, de voorstellen voor de arbeidsongeschiktheidsregeling en de aangekondigde nieuwe regels voor zelfstandigen. Want zonder toegang voor zzp’ers tot collectieve betaalbare pensioenen en verzekeringen, waar ook werkgevers aan bijdragen, blijft de kloof te groot. Met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt zal Koolmees grover geschut nodig hebben om een ondergrens aan bescherming te garanderen voor de meest kwetsbare werkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.