LezersbrievenDinsdag 23 juni

‘Voor de media bestaat alleen de Randstad’

De lezersbrieven van dinsdag 23 juni.

De Groningse cabaretier Bert Visscher vorig jaar tijdens het festival Stadspark Live. Beeld ANP
De Groningse cabaretier Bert Visscher vorig jaar tijdens het festival Stadspark Live.Beeld ANP

Brief van de dag: ‘Welke diversiteit willen we?’

Bijna elke organisatie vraagt zich tegenwoordig af of zij een afspiegeling is van de samenleving is. Daarbij is de premisse bij bijna alle organisaties dat ze te wit zijn. De NOS heeft er zelfs een omstreden bokaal voor. Terecht vraagt geograaf Josse de Voogd (O&D, 18 juni), zich af op welke data men zich beroept. Zo blijkt uit zijn analyse dat als het gaat om een te laag schooladvies leerlingen in Oost-Groningen daar veel vaker mee te maken hebben dan in de Randstad. Niet etniciteit, maar opleidingsgraad en mondigheid van de ouders lijken de belangrijkste verklaringen voor het verschil.

Voor de media bestaat alleen de Randstad, is ook de spiegel die Volkskrant-columnist Peter Middendorp ons vaak voorhoudt. Kijkend naar het aandeel van mensen met een Turkse achtergrond (bijna 2,5 procent), Marokkaanse (idem) en Surinaamse/Antilliaanse achtergrond (bijna 3 procent ) in de Nederlandse bevolking, kun je je afvragen of deze groepen nu echt ondervertegenwoordigd zijn in de wereld van politiek, cultuur en sport. In elk geval ken ik veel meer rappers, schrijvers, cabaretiers en vooral voetballers met zo’n achtergrond dan die met een Drentse (3 procent van de bevolking) of Friese (bijna 4 procent) achtergrond.

Ton van Rietbergen, economisch geograaf, Universiteit Utrecht

De kerk uit

Onomstreden is dat het virus geregeld op plekken toeslaat waar men de mond opent en zingt en zo het virus wellicht uit de keel lanceert.

In een kerk in Frankfurt werden meer dan honderd baptisten ziek. Ze hadden de handen gewassen en anderhalve meter afstand gehouden, maar wel gezongen.

Dus beste mensen, voortaan vóór het zingen de kerk uit.

Jan Boer, Goes

Evenwicht

In een interview (Magazine, 20 juni) maakt viroloog Marion Koopmans duidelijk, dat zij als wetenschapper de overtuiging heeft, dat zo’n virus als het coronavirus ook een soort bedoeling heeft, een soort natuurlijke correctie vormt op onze levenswijze: ‘Als er steeds meer mensen en dieren steeds dichter op elkaar komen te zitten, ontstaat er een een toename van het risico op virusinfecties, wat voor een soort natuurlijk herstel van het evenwicht zorgt.’

De vraag is alleen, hoe een dergelijk wetenschappelijk inzicht zich verhoudt tot het verleden. Ik bedoel, welk ‘natuurlijk evenwicht’ werd destijds hersteld door epidemieën als de pokken, de pest, de Spaanse griep, de cholera, malaria, de tyfus of tuberculose en recenter hiv, ebola of sars?

Kees van Domselaar, Zeist

Boycot

Oranje boycot het voetbalprogramma Veronica Inside. Het lijkt me – na jarenlange ontkenning – de ultieme bevestiging dat sport en maatschappelijke vraagstukken alles met elkaar te maken hebben. Nu ook even doorpakken. En bij kwalificatie duidelijke voorwaarden stellen aan voetballen in 2022 in het racistische, homofobe en dictatoriale Qatar.

Job van Amerongen, Amsterdam

Moderne slavernij

De laatste weken lezen en horen we veelvuldig over racisme en slavernij. Terecht.

Ik denk dat we over honderd jaar dezelfde discussie voeren over de huidige arbeidsmigranten uit Oost- en Zuid-Europa. Slecht betaald, uitgebuit, armzalige slaapplaatsen tegen een ongehoord hoge prijs, zonder rechten en afgedankt wanneer ze te kritisch of niet meer nodig zijn.

Dit alles zodat wij onze asperges, groenten, vlees of consumptiegoederen een kwartje goedkoper kunnen kopen.

Albert Bosch, Steyl

Niet zo gek

‘Maar in 16 procent’ van de tv-reclames spelen acteurs met een gekleurde huid de hoofdrol (Ten eerste, 22 juni). Even opgezocht bij het CBS hoeveel Nederlanders op 1 mei 2020 een niet-westerse achtergrond hebben: 13,8 procent.

Die 16 procent is dus niet zo gek.

Saskia Licht, Hengelo

Dichotomie

De kleuren zwart en wit hebben wereldwijd dezelfde betekenis. Zwart staat voor de dood, de nacht, gevaar, vernietiging, de hel – de duivel is zwart. Wit heeft een aanzienlijk aangenamere connotatie: het leven, licht, hoop, de hemel – een engel is wit. Deze betekenisvelden zijn al eeuwenlang verankerd in het collectieve (onder)bewustzijn en dus onveranderbaar. Het wordt tijd dat we deze eenduidige dichotomie loskoppelen van de huidskleur.

Niemand is zwart, niemand is wit, iedereen heeft een tint.

A.H.J. Dautzenberg (schrijver), Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden