Opinie

'Voor de lokale bediening geldt een zero intelligence beleid, maar het is er wel lekker warm'

Aangekomen op het vliegveld van uw vakantiebestemming denkt u even 'o, exotisch', schrijft Remco de Ridder, maar de jongen zonder naam of capaciteiten die klaar staat om u totaal niet van dienst te zijn, zet u met beide benen op buitenlandse grond.

null Beeld epa
Beeld epa

En het begint al bij aankomst op het vliegveld. Eerst denkt u nog 'o, leuk en exotisch en hier snappen en doen ze dingen die wij niet snappen en doen', maar al snel bespeurt u bij 95 procent van de inheemse bevolking dezelfde schaapachtige, onnozele blik die op een gemiddeld Nederlands dorpsplein ook waarneembaar is.

In het vliegtuig kreeg u alleen een koekje en wat prikloze cola, ik bedoel Pepsi, dus heeft u honger. Dat de terminal ramen heeft en de vloeren glimmen is al heel wat, maar het voor de werknemers geldende zero intelligence-beleid van het cafetaria zet u al snel weer met beide benen op buitenlandse grond.

Wezenloze blik
Hier kunt u bekijken wat u wilt, ook al staan er bij sommige sandwiches geen naamplaatjes en spreekt u geen Italiaans, en dan kunt u een poging wagen het door u gewenste broodje aan de geen Engelssprekende caissière uit te leggen, betalen, en opnieuw in de rij te gaan staan voor de broodjesvitrine waar u net al stond en nu dus weer staat.

Daar staat nu een man, of jongen zonder naam of capaciteiten, met een schort en bakkersachtig mutsje klaar om u totaal niet van dienst te zijn. In plaats van de bestelling van uw bonnetje af te lezen, kijkt hij u wezenloos aan, alsof de bewustwording over zijn eigen bestaan nog vervolledigd moet worden. U roept 'Bufalino!' en krijgt een koud broodje dat warm hoort te zijn. Hij vergeet de rest van uw bestelling - niet dat hij die ooit wist - en richt zijn wezenloze blik op een ander. Dat is niet eerlijk en dus zegt u er iets van. Nu is hij in de war en de man naast u verongelijkt. Het lijkt namelijk alsof u voordringt.

Het door u betaalde broodje en de pizza gaan in de grill en de salade gelukkig niet. Het broodje is na twee seconden op de mediumwarme bakplaat nog kouder dan daarvoor en bij de salade zit geen bestek. Ricardo Retardo, zoals u de motherbakker heeft gedoopt, weet en snapt niets. Hij lijkt bovendien niet over stembanden te beschikken. U stelt zich zijn hersenpan voor als een soort ground zero voor gedachtes. Een vacuüm van besef. Woestijn van wetenschap. Karikatuur van kennis.

Heineken
'Seating area', belooft een bord met pijl. Drie tafels met stoelen, bezaaid met lege flesjes Heineken (HEINEKEN! NEDERLAND! OLÉ!) en wat etensresten maken de belofte op schrale wijze waar.

Na het nuttigen van de smaak- en voedingsstofloze maaltijd besluit u ergens te gaan zitten/lezen/muziek luisteren. Omringd door uitpuilende vuilnisbakken en weids gebarende locals beseft u eens te meer hoe verwend u bent met uw gereguleerde verzorgingsstaat.

Gelukkig is het hier wel lekker warm.

Remco de Ridder is studiebegeleider en freelance schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden