Opinie

Volkskrant-lezers: 'Hou uw gifslangen in Turkije, meneer Erdogan!'

Het plan van de Turkse regering om een Turkse minister in Nederland campagne te laten voeren om op 16 april 'ja' te stemmen bij het grondwetsreferendum dat de Turkse president Erdogan veel meer macht geeft, vindt geen genade in de ogen van de Volkskrantlezer.

Het stadhuis van de Duitse stad Gaggenau is afgesloten na een bommelding die de politie relateert aan het verbod voor de Turkse minister van justitie Bozdag om campagne te voeren in Gaggenau, 3 maart. Beeld epa
Het stadhuis van de Duitse stad Gaggenau is afgesloten na een bommelding die de politie relateert aan het verbod voor de Turkse minister van justitie Bozdag om campagne te voeren in Gaggenau, 3 maart.Beeld epa

Alsof de bestaande propaganda nog niet genoeg is

Ik ben heel blij dat de Nederlandse regering het voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk volgt en geen Turkse manifestatie in Rotterdam wil. Erdogan verbiedt alle tegengeluiden in Turkije zelf. Hij zet het Turkse apparaat in om onderdanen in het buitenland te bedreigen en aan te vallen. En nu zet hij zelfs zijn eigen ministers in als propagandamachine in het buitenland. Alsof de reeds begonnen propaganda door de moskeeën, zelforganisaties, diplomaten, alle gefinancierd door Erdogan, niet al genoeg is.
Ik wil geen spanning in Nederland, hou uw gifslangen in Turkije, meneer Erdogan!
C. Erdem, Utrecht

Laat eerst alle politieke gevangenen vrij

President Erdogan en zijn ministers zijn hier welkom op de dag dat ze de journalisten, vakbondsleiders en alle overige politieke gevangenen vrijlaten en ze garanderen dat de rechtsstaat hersteld wordt en dat de parlementaire democratie en de mensenrechten geëerbiedigd en bevorderd zullen worden.
Komen ze toch zonder deze garantie en met de intentie om de mensenrechten in Turkije nog meer aan te tasten, dan denk ik dat ze bij aankomst in Europa gearresteerd mogen worden zodat ze door het Internationale Strafhof in Den Haag berecht kunnen worden voor het schenden van de mensenrechten in Turkije.
Hennie Kokkeler, Hengelo

Nodig ook tegenstanders uit

Turkse ministers wilden Duitse Turken oproepen om op 16 april te stemmen voor de grondwetswijzigingen die president Erdogan meer macht geven. De Duitse stad Gaggenau verbood een dergelijk evenement. De Turkse minister van justitie Bekir Bozdag sprak daarop van een fascistisch besluit.
Volgens mij is het simpel op te lossen. De ministers mogen spreken, als er ook tegenstanders aan het woord mogen komen. Eens zien of ze dan nog willen spreken.
Jan van Londen, Lochem

Kwestie van risicomanagement

René Collier vraagt zich af hoe Nederland zou reageren als België onze politici zou willen verbieden campagne te voeren onder Nederbelgen (Geachte redactie, 6 maart). Ik denk dat Nederland daar niet blij mee zou zijn. Maar de noodzaak voor een dergelijk verbod zou ook ontbreken. De kans dat er onlusten onder de Nederlanders in België zou uitbreken zoals hier vaak gebeurt tussen Turken, Koerden, AK- en PKK-aanhangers dan wel Gülen-aanhangers is niet aannemelijk.
Kwestie van risicomanagement.
Mieke van Gerven, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden