OpinieBorstimplantaten

Volgens minister Bruins zijn er geen gelijkwaardige alternatieven voor borstimplantaten, maar die zijn er wel

Implantaten worden niet verboden, maar de regels worden aangescherpt. Wat zegt dat over de veiligheid, aldus Corien van Zweden, auteur van Borsten. De levensloop van een intiem lichaamsdeel.

Borstimplantaten. Beeld AFP
Borstimplantaten.Beeld AFP

Hoe belangrijk zijn borsten voor een vrouw? Kan ze ook zonder als dat zo uitkomt na behandeling voor kanker, of wanneer ze geen of nauwelijks borsten heeft? Je zou zeggen dat je over een antwoord op deze vragen van mening kunt verschillen, maar minister Bruins van Medische Zorg is er vrij stellig over. Hij vindt dat borsten van grote waarde zijn voor vrouwen en bijdragen aan de kwaliteit van leven. En dus moeten borsten worden gereconstrueerd als ze ontbreken.

Dit blijkt uit zijn beslissing onlangs in de kwestie of borstimplantaten van geruwde siliconen – die in Frankrijk wegens gezondheidsrisico’s sinds april verboden zijn – ook in Nederland van de markt moeten worden gehaald. Niet nodig, zegt Bruins. ‘Voor borstkankerpatiënten, maar ook voor vrouwen met geen of weinig borstvorming en voor transvrouwen zijn de implantaten van grote waarde. De implantaten dragen dus bij aan de kwaliteit van leven. Bovendien is er geen gelijkwaardig alternatief. Alles afwegend ga ik de implantaten daarom niet verbieden.’

Betekent dit besluit ook dat de implantaten veilig zijn? Daarover bestaat helaas onduidelijkheid. Siliconenimplantaten, vooral die met een geruwd oppervlak, worden in verband gebracht met een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Daarnaast worden er problemen met het lekken en scheuren van implantaten gemeld en blijkt uit onderzoek dat de gelekte siliconendeeltjes door het lichaam kunnen gaan zwerven, tot in de hersenen aan toe. Of dat kwaad kan, daar zijn onderzoekers het niet over eens.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat op verzoek van Bruins onderzoek deed naar de veiligheid van de geruwde borstimplantaten, concludeert dat er onvoldoende bewijs is voor een verband tussen de implantaten en de zeldzame lymfeklierkanker. Op grond hiervan nam Bruins zijn besluit. Als argument gebruikt hij ook dat een verbod de zorgen van vrouwen over de veiligheid van siliconenimplantaten toch niet volledig zal kunnen wegnemen.

Dit roept de vraag op of de zorgen over de veiligheid van de implantaten toch terecht zijn. Je zou zeggen van wel, gezien het feit dat Bruins de implantaten niet verbiedt, maar de regelgeving wel aanscherpt. Artsen worden verplicht om de gezondheidsrisico’s van tevoren met hun patiënten te bespreken en er moet voortaan een overeenkomst tussen arts en patiënt worden getekend.

Verwarrend besluit

Ik, die zelf een linkerborst als gevolg van kanker heb verloren, vind het een verwarrend besluit. Blijkbaar kleven er al dan niet ernstige gezondheidsrisico’s aan implantaten, maar worden ze tegelijkertijd van grote waarde en belangrijk voor mijn kwaliteit van leven genoemd. Bruins zegt dat er geen gelijkwaardige alternatieven zijn. Maar die zijn er wel. Zo kunnen borsten vaak ook worden gereconstrueerd met eigen weefsel of met watergevulde implantaten.

En dan is er nog een ander alternatief, hoewel ik de eerste ben om te erkennen dat ook deze optie forse nadelen heeft. Een vrouw kan ervoor kiezen om zonder borst of borsten te leven. De platheid kan eventueel worden verhuld met uitwendige siliconenprotheses die mooier zijn dan de zakjes rijst of de oude sokken die onze grootmoeders in hun beha’s propten. Leuk is het niet om bij het slapengaan je borst of beide borsten op een stoel naast het bed te moeten leggen, maar daar staat tegenover dat de risico’s op lymfeklierkanker en op lekkende siliconen nul zijn. En ingewikkelde operaties met alle risico’s van dien zijn er ook niet voor nodig.

Kan een vrouw zonder borsten? Zelf denk ik van wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden