Opinie Media in China

Volgens de Chinese staatsmedia behoort de dreigende handelsoorlog met de VS tot het verleden

Wat speelt er in China? De gesuste handelsoorlog met de VS wordt in de media als win-winsituatie gezien, constateert onze correspondent Marije Vlaskamp.

Over en voorbij. Althans, volgens de Chinese staatsmedia behoort de dreigende handelsoorlog met de VS tot het verleden. Na een paar dagen onderhandelen ligt er een ‘deal’ die als voornaamste kenmerk heeft dat er niet veel afgesproken is.

De hashtag #vechttegendehandelsoorlog is nog niet verdwenen. Internetgebruikers zijn niet gerust op deze wapenstilstand: hebben we nou gewonnen of niet? ‘Ik kan mijn reactie niet posten. Wat is er aan de hand, ik begrijp het niet’, schreven veel twitteraars die hun reacties op de ‘nieuwe consensus’ over de handelsoorlog niet door de censuur kregen.

Volgende week wordt er verder gepraat, tot die tijd moeten we het doen met langdradige stukken over ‘de nieuwe win-winsituatie’. Het interview met de Chinese onderhandelaar Liu He is verplichte kost – in het belang van het Chinese volk gaat China meer Amerikaanse waar kopen, van landbouwproducten tot energie. Even werd het spannend toen onderhandelaar Larry Kudlow vrijdag zei dat China had beloofd het handelsoverschot met tweehonderd miljard dollar te verminderen. Een ‘gerucht’, aldus de Engelstalige tabloid Global Times die er twee dagen de voorpagina voor uitruimde om de Amerikanen hun vergissing in te wrijven. Via onderkoppen: ‘Geen concessies. Geen voorstel tot beperking van het handelstekort.’

China heeft beloofd verder te praten en dat is dusdanig in het voordeel van China dat Beijing inderdaad op winst staat. Aan de onderhandelingstafel zijn Chinezen in hun element. Ellenlang rekken, geduldig zuigen, zachtjes trekken aan de tegenstander en zelf niets beloven maar wel de schijn wekken dat een doorbraak tot de mogelijkheden behoort als iedereen eindeloos blijft praten: zo hanteert China al jaren de lastigste onderwerpen, van mensenrechten tot handelsoverschotten. Met succes, want tijdens het onderhandelen gaat China gewoon door waar het mee bezig was, namelijk zijn eigen gang gaan.

Amerikaanse kranten hebben het over de ‘Chinese propagandamachine die overwinningsrondjes rent’ en ‘virale nationalistische internetmemes’, maar eerlijk gezegd valt het met die overwinningsroes wel mee. De meme is een fotocombinatie van Team Liu en een foto uit 1901, toen de zwakke Qing-dynastie een akkoord sloot met koloniale westerse machten om de Boxeropstand te beëindigen. De Boxers richtten slachtpartijen aan onder buitenlandse missionarissen, handelaren en diplomaten. Dat akkoord wordt in China gezien als toppunt van vernedering. Vroeger vroegen westerse machten niet netjes om toegang tot de Chinese markt. Ze staken de lievelingspaleizen van het stokoude keizerrijk in brand als China niet snel over de brug kwam. ‘Destijds was China net zo afgesloten als de Verenigde Staten nu’, aldus commentaren over het ‘jeugdige Chinese team’ in Washington versus de grijze koppen van de Amerikaanse onderhandelaars.

Wat zou het heerlijk zijn om nu een doorwrocht artikel te lezen over de fijne kneepjes van het onderhandelen met Amerikaanse barbaren. De enige die in de buurt komt is Niu Tanqin, oftewel Stierenpiano, adjunct-hoofdredacteur van een tweewekelijks tijdschrift Globe. Omdat zijn tijdschrift pas volgende week uitkomt, gooit hij zijn lekker geschreven analyses op de Chinese twitterdiensten.

‘Het moet een hevig onderhandelingsspel zijn geweest, die twee dagen en nachten. Het is niet uitgesloten dat er scènes zijn geweest waarbij op tafel geslagen werd, met koppen en oren rood van woede. Het tijdsverschil van twaalf uur heeft de Chinese delegatie er niet onder gekregen. Ze hebben de druk weerstaan. Dat is win-win en een acceptabele uitkomst.’

Daar gaan we weer: win-win. Maar wie wat heeft gewonnen, weet niemand.

Marije Vlaskamp is correspondent in Beijing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.