Vogelaar kent haar plannen niet

Minister Vogelaar ondermijnt haar eigen wijkaanpak met grootschalige sloop. Waarom renoveert zij niet?

Remi Poppe

Minister Vogelaar toont met haar reactiestuk op Forum (10 juli) aan dat zij geen idee heeft van de fysieke ingrepen die in haar veertig wijken op stapel staan. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting becijferde onlangs dat er nog binnen deze kabinetsperiode bijna 25.000 betaalbare huurwoningen in de veertig wijken worden gesloopt. Dit is 10 procent van het totale bezit van de woningcorporaties in die wijken.

Er wordt dus wel degelijk fors gesloopt en daarmee is het Nicis-rapport bij uitstek van toepassing op de wijkaanpak.

De minister onderschat tevens het waterbedeffect dat slopen met zich meebrengt. In de komende jaren wordt 2,5 miljard euro geïnvesteerd in de Vogelaarwijken, terwijl de wijken waarin het waterbedeffect waarschijnlijk zal optreden slechts 90 miljoen euro krijgen. Daarnaast worden de investeringen van woningcorporaties in die wijken ook nog op een lager pitje gezet, doordat het kabinet een winstbelasting en een wijkenheffing heeft ingevoerd.

Slopen is al lange tijd een wezenlijk onderdeel van het beleid van gemeenten en corporaties in de grotere steden. Tussen 1995 en 2006 werden ruim 140.000 woningen gesloopt, voornamelijk betaalbare huurwoningen. Als belangrijkste redenen wordt aangevoerd dat de woningen ‘niet meer van deze tijd’ zijn en dat er te veel lage inkomens in de wijk wonen.

Niet zelden verzetten bewoners zich tegen de sloopplannen. En terecht, ‘niet van deze tijd’ is een kul-argument. Dan moet je alle oude binnensteden ook slopen.
Woningcorporaties moeten beginnen met het oplossen van achterstallig onderhoud, bij voorkeur in combinatie met energiebesparende maatregelen. Daarnaast moeten zij samen met bewoners en gemeentebesturen op zoek naar creatieve ideeën om het woningaanbod meer te differentiëren, zonder dat er rücksichtslos wordt gesloopt.

Aan minister Vogelaar de taak om de cultuuromslag bij gemeenten en corporaties te bewerkstelligen. Zij kan beginnen gemeenten te vragen alle sloopplannen stop te zetten waarvoor niet onomstotelijk is aangetoond dat ze geen waterbedeffect en oplopende wachttijden veroorzaken.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden