Opinie

Vluchtelingendebat zaait enkel angst

Het vluchtelingendebat gaat steeds minder over vluchtelingen zelf en meer over onze angsten, schrijft Vonk-columniste Beri Shalmashi. 'Het zou Zijlstra in zijn nette pak niet misstaan wat minder populistisch gejammer in de volksmond te leggen.'

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen Beeld anp

Het is niet verwonderlijk hoe een debat over de nieuwe vluchtelingen muteert tot een debat over hoe zij Enschede tot aan Lelystad gaan veranderen in Sodom en Gomorra. De nieuwkomers zijn verworden tot de pingpongbal in een discussie die steeds minder om hen gaat, steeds meer over onze angsten die worden opgeblazen.

Zo heeft men onlangs herontdekt dat er wel eens ruzie is op asielzoekerscentra, dat daar wel eens rellen zijn als er tweehonderd jongens op elkaars lip zitten, dat er soms gevochten wordt, en dat er ook wel eens veel ergere dingen gebeuren. Zo veel getraumatiseerde mensen uit alle brandhaarden bij elkaar, dat kan toch niet anders dan tot spanningen leiden? De moeilijkheden zijn er al zo lang als die centra er zijn. Helaas worden de mensen weggestopt achter de agenda's van politici die ze in het meest gunstige geval reduceren tot hulpbehoevenden, maar die de problemen vooral misbruiken om te wijzen naar potentieel gevaar.

'Shariazoekers'

Halbe Zijlstra lanceert de term 'shariazoekers', en er wordt gepraat over het verhoogde risico dat er terroristen het land binnendringen. Die hoeven daarvoor echt niet op een rubber bootje een lastige tocht af te leggen, die zijn hier al, en vliegen vanaf Schiphol zo naar de regio om familieleden van de mensen die hier naartoe vluchten het hoofd af te snijden. En dat weet hij ook wel. Het zou Zijlstra in zijn nette pak niet misstaan wat minder populistisch gejammer in de volksmond te leggen. Daar hebben we Geert Wilders al voor, met als effect alleen maar haat. Natuurlijk is het niet handig, als Europa 'welkom' blijft roepen, en er in de regio een leegloop aan intellectueel kapitaal, mankracht, cultuur en zo veel meer plaats vindt, om maar wat te noemen. Maar in plaats van naar oplossingen te zoeken voor de veranderende situatie hier, en die in de oorlogsgebieden en de regio, gaat het debat over angsten, angsten en nog eens angsten. En die zijn niet altijd irreëel, maar wel compleet uit proportie.

Het leidt tot ongegronde haat voor de ander, bekladde woningen, en ongetwijfeld zure gesprekken op verjaardagen, want het is allemaal nogal wat. Alsof de hekken om Artis zijn opengebroken en de apen en de olifanten op hol geslagen door onze woonwijken walsen. Hoewel, voor die verdwaalde dieren zou de gemiddelde Wildersfanaat ongetwijfeld meer sympathie opbrengen dan voor de medemens.

Avondklok

De PVV in Almere wil een avondklok voor vluchtelingen. Alsof je iemand je huis in laat omdat het buiten stormt, maar hem vervolgens opsluit in de trapkast, voor het geval hij een aanrander blijkt. De politiek zaait paniek in plaats van de burger te kalmeren. En wie paniek zaait, zal chaos oogsten. Ook dan zal men zeggen 'zie je nou wel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.