Opinie

'Vlaktaks is rechtvaardig en levert extra banen op'

Een vlaktakstarief van 36,5 procent is gunstig voor de hardwerkende Nederlander met middeninkomen, betogen Eddy van Hijum en Raymond Gradus van het CDA.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Jeroen Dijsselbloem staat bekend als een kundig boekhouder. Maar als de sociale vlaktaks van het CDA ter sprake komt op de PvdA-ledenraad, vliegt hij uit de bocht. De CDA-voorstellen zouden ten koste gaan van de modale inkomens en alleen de hogere inkomens zouden profiteren. Niets is minder waar. Het CDA-plan is juist gericht op het versterken van de middeninkomens. Werken en ondernemen gaan meer lonen. Verder wordt het belastingsysteem eenvoudiger en dit stimuleert de economische groei en werkgelegenheid. Dat zou toch ook het kabinet moeten aanspreken. Of is de ambitie om 100 duizend banen te creëren door een belastingherziening soms een loze kreet?

Het zou goed zijn als minister Dijsselbloem kennisneemt van de CPB-doorrekening van het CDA verkiezingsprogramma. Inderdaad wordt daarin een vlaktakstarief van 36,5 procent voorgesteld. Voor de helderheid: dit is het tarief dat de lagere inkomensgroepen op dit moment al betalen. Dit betekent dat deze inkomens er niet op achteruit gaan. Er is dus, anders dan ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra beweert, geen noodzaak om de invoering van onze vlaktaks te combineren met extra toeslagen om de onderkant te compenseren. Sterker nog, onze lastenverlichting maakt het mogelijk om het rondpompen van geld via toeslagen (enigszins) in te perken.

Waar komt de lastenverlichting dan terecht? Bij de hardwerkende Nederlander die nu in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting geconfronteerd wordt met een hoog marginaal belastingtarief van 42 procent. Onze plannen vertonen grote gelijkenis met de voorstellen van de commissie-Van Dijkhuizen, die als geen ander inzag dat de hoge marginale druk voor de middeninkomens het kernprobleem is van de Nederlandse economie. Het voordeel voor hogere inkomens wordt deels afgeroomd via een extra solidariteitsheffing bovenop het vlaktakstarief.

Ouderen de dupe
Ook de suggestie van PvdA-leider Samsom dat ouderen de dupe worden van onze sociale vlaktaks mist iedere grond. Ouderen zullen net als nu geen AOW-premie betalen en dus een verlaagd belastingtarief houden. Wat het CDA betreft blijft de AOW als volksverzekering een belangrijke pijler van ons pensioenstelsel. Dit betekent dat vooral ouderen met een klein aanvullend pensioen, een groep waar de laatste jaren harde klappen zijn gevallen, zullen profiteren van onze plannen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is aanwezig op de Politieke Ledenraad van zijn partij, de PvdA, in de Brabanthallen. Beeld anp

Het systeem van een vlaktaks heeft veel voordelen. Voor bijna iedereen geldt hetzelfde belastingtarief, ook voor aftrekposten. Hiermee worden keuzen in gezinnen over de verdeling van arbeid en zorgtaken gerespecteerd. De overheid probeert dan niet langer via de belastingtarieven te beïnvloeden welke partner hoeveel uren werkt. Bovendien worden gezinnen verlost van een ingewikkelde discussie over het verschuiven van aftrekposten in de tijd en tussen gezinsleden. Ook neemt een sociale vlaktaks de prikkel weg om een eigen huis of een eigen bedrijf met zo veel mogelijk geleend geld te financieren.

In één oogopslag
Verder wordt het belastingsysteem eenvoudiger. Het is in één oogopslag duidelijk wat men van een extra inspanning overhoudt. De doorrekening van ons verkiezingsprogramma door het CPB laat zien dat onze vlaktaks de arbeidsparticipatie bevordert en structureel veel extra banen oplevert. De herverdeeleffecten blijven bovendien beperkt door de toepassing van een solidariteitsheffing voor de topinkomens.

Het is nu al bijna anderhalf jaar geleden dat het advies van de commissie-Van Dijkhuizen over een belastingherziening verscheen. Tot dusverre komt de coalitie van VVD en PvdA niet verder dan vergezichten en beloftes over lastenverlichting zonder financiële dekking.

Het zou beide partijen sieren om niet uit de heup te schieten op een concreet voorstel dat de ruggegraat van de samenleving versterkt en banengroei stimuleert.

Eddy van Hijum is Tweede Kamerlid voor het CDA.
Raymond Gradus is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden