Media inZuid-Korea

Virtueel contact met overleden kind

De Zuid-Koreanen zijn gefascineerd door een tv-filmpje met een VR-reconstructie van een dood meisje, ziet correspondent Jeroen Visser.

Screenshot uit de video van de Zuid-Koreaanse zender MBC.Beeld RV

Het is bijna onmogelijk je tranen te bedwingen bij de veelbekeken video van moeder Jang Ji-sung die met behulp van VR-technologie een virtuele ontmoeting heeft met haar overleden dochter.

In het filmpje, dat begin deze maand door de Zuid-Koreaanse televisiezender MBC werd uitgezonden en inmiddels op YouTube door bijna 15 miljoen mensen is bekeken, verschijnt Jang met een VR-bril op in een park, waar haar 7-jarige dochtertje Na-yeon komt aanrennen. ‘Mama, waar was je?’, vraagt ze. ‘Heb je aan mij gedacht? Ik mis je heel erg mama.’

‘Elke dag denk ik aan je’, antwoordt de huilende Jang, terwijl ze met haar handen het meisje vast probeert te pakken.

Soms schakelt de regie even over naar de echte wereld, waarin Jang met VR-bril op voor een groen scherm staat, met haar handen uitgestrekt in het luchtledige. Haar man en drie kinderen kijken toe.

‘Ik wil je aanraken, één keer maar’, zegt Jang.

Na-yeon stierf in 2016 aan een zeldzame ziekte. Het afgelopen jaar werkten vijftien ontwerpers van het bedrijf Vive Studios met Jang om een virtuele versie van haar dochter te maken. Op basis van oude foto’s en video’s werden haar gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen geïdentificeerd. Deze werden door een kind nagespeeld om de digitale Na-yeon vorm te geven. Om haar stem te simuleren, speurde het bedrijf naar kinderen wier stemgeluid overeenkwam. En de virtuele omgeving werd ingericht met elementen die de moeder aandroeg: een park in het licht van de ondergaande zon, waar ze met haar dochter kwam, een paarse jurk die Na-yeong droeg en haar oude speelgoed.

Volgens directeur Lee Hyun-suk van Vive Studios kan de techniek mensen als Jang helpen met hun rouwverwerking. Volgens hem had Jang het gevoel dat ze door het plotselinge overlijden niet alles tegen haar dochter had kunnen zeggen. ‘Ze was achteraf dankbaar voor de kans om nog iets tegen haar dochter te zeggen’, aldus Lee in de krant Joongang Daily. In een ander filmpje van MBC zegt Jang inderdaad dat ze blij was om de virtuele Na-yeon te zien.

Onder de ruim 20 duizend reacties onder de YouTube-video zijn veel mensen die vragen stellen bij het project. ‘Sommige mensen zullen niet in staat zijn om door te gaan met hun leven omdat ze hieraan vasthouden. Dit zal hun trauma alleen maar erger maken’, schrijft iemand. ‘Dit is waanzin’, schrijft een ander. ‘Dit is een gevaarlijk spel dat ze spelen.’

De meeste reacties zijn echter positief. ‘Dit moet ongelooflijk therapeutisch zijn voor de moeder’, schrijft iemand. ‘Stel je voor wat dit voor mensen kan betekenen, niet alleen voor rouwende ouders, maar voor iedereen.’ Een moeder die zelf ook haar dochter heeft verloren, schrijft: ‘Vertel me alsjeblieft hoe ik me hiervoor kan aanmelden. Ik wil mijn overleden dochter ook ontmoeten.’

Bijzonder aan de film is hoe overtuigend het virtuele dochtertje is. Ze reageert niet alleen op Jang, maar neemt ook initiatief. ‘Zullen we hier gaan zitten, mama?’ En: ‘Zullen we zingen voor mijn verjaardag?’ Aan het eind van het filmpje, onder een sterrenhemel, leest het dochtertje in haar bed nog een brief voor aan haar moeder. ‘Je blijft altijd in mijn gedachten’, zegt ze, voor ze haar hoofd op haar kussen legt. ‘Ik ben moe, mama, blijf je bij me? Ik hou van je.’ Dan verandert ze in een vlinder en vliegt langzaam weg, nagekeken door haar moeder. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden