Commentaar Google

Vestager vs. Google: hoe effectief zal de maatregel van Verstager blijken?

EU bindt terecht de strijd aan tegen concurrentievervalsing door Google.

Margrethe Verstager. Beeld Reuters

Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft zich ontpopt als voorganger in de strijd tegen monopolievorming door Amerikaanse tech­giganten. Terwijl de bevoegde Amerikaanse autoriteiten een onderzoek tegen Google en Android hebben gestaakt, zette de onverstoorbare Vestager door. Zij legde Google een recordboete van 4.342.865.000 euro op wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Daarmee levert ze een krachtig bewijs voor het bestaansrecht van de Europese Unie als waakhond tegen monopolievorming.

Het is goed dat de Amerikaanse techgiganten zich moeten verantwoorden. Het misbruik van vertrouwelijke gegevens door Facebook heeft veel onrust veroorzaakt. Gebruikers dringen terecht aan op maatregelen van de politiek; het vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van Google, Apple, Facebook of Amazon is als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar paal en perk stellen aan machtsmisbruik en concurrentievervalsing in de techbranche is gemakkelijker gezegd dan ­gedaan.

In de eerste plaats is de materie nogal ingewikkeld. Google nam in 2005 Android over en ontwikkelde dat tot een besturingssysteem waarop 80 procent van de mobiele telefoons draait. Die versie van Android stelt Google gratis ter beschikking aan fabrikanten. Maar daaraan verbond Google wel voorwaarden. Als zij gebruik willen maken van de Google Play Store (de tegenhanger van Apples App Store) moeten de makers van mobieltjes de hele batterij aan Google-applicaties – denk aan Google Search, Chrome, Google Maps, YouTube en Google Docs – ook installeren. Ze blijven op de telefoon staan, al kan de gebruiker ze deactiveren.

De beschuldiging van gedwongen winkelnering, geuit door Vestager, ligt dus op het eerste gezicht voor de hand, maar Google brengt daartegen in dat het consumenten vrij staat om andere apps te installeren. Het beroep dat Google gaat instellen, kan nog jarenlang ­juridisch getouwtrek opleveren.

Het is bovendien de vraag hoe effectief de maatregel van Vestager zal blijken. Google is zo dominant, niet in de laatste plaats vanwege het gemak van de op elkaar inspelende apps van het bedrijf, dat concurrenten niet echt een vuist kunnen maken. Tenzij Google in stukken wordt geknipt, maar zover reikt de competentie van de Europese Commissie niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden