Commentaar

Verzoeningskoers Suu Kyi is wijs gezien rol van het leger

De royale overwinning van Nobelprijswinnares Suu Kyi moet door nationale verzoening worden gevolgd.

Met winst in 256 van 300 districten stevent Suu Kyi's partij af op een overweldigende meerderheid in het parlement. Beeld afp
Met winst in 256 van 300 districten stevent Suu Kyi's partij af op een overweldigende meerderheid in het parlement.Beeld afp

Alles wijst erop dat de Birmese Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi een historische overwinning heeft behaald op de militaire machthebbers tijdens de verkiezingen van afgelopen weekend. Nog altijd zijn niet alle stemmen geteld, maar met winst in 256 van 300 districten stevent haar partij NLD af op een overweldigende meerderheid in het parlement. Zittend president en oud-legercommandant Thein Sein besloot haar woensdag te feliciteren. Die reactie is bepaald anders dan in 1990, toen Suu Kyi eveneens een grootse overwinning behaalde, maar de militairen de uitslag negeerden en haar haar vrijheid ontnamen.

Inmiddels 70 jaar oud waakt zij verstandig genoeg voor triomfantalisme. Ze zegt aan te sturen op 'nationale verzoening' en wil geen berechting van militairen die verantwoordelijk zijn voor het vastzetten van talloze politieke gevangenen, martelingen en verdwijningen.

Dat mag niet bevredigend zijn voor het rechtsgevoel, maar het is wel een wijze aanpak nu de militairen wel zijn verslagen maar hun rol zeker niet is uitgespeeld. Onder de door hen bedachte grondwet krijgt hun eigen politieke partij sowieso een kwart van de zetels in het parlement; benoemt de opperbevelhebber ministers op drie belangrijke posten, waaronder die van Defensie; en is het last but not least mogelijk dat de militairen onder bepaalde omstandigheden weer de macht grijpen. Na een halve eeuw militair bewind zou dat het treurigste scenario zijn, maar uit te sluiten valt het nog niet.

Suu Kyi gaat het gesprek aan met President Sein. Beeld afp
Suu Kyi gaat het gesprek aan met President Sein.Beeld afp

Waardigheid van het land

Die politieke constellatie dwingt tot een gesprek tussen de voormalige vijanden - en dat is waar Suu Kyi nu op aanstuurt. In brieven aan de hoogste vertegenwoordigers van het regime, onder wie president Thein Sein, liet ze weten dat die gesprekken 'erg belangrijk zijn voor de waardigheid van het land en om vrede in het hoofd van de mensen te brengen'. Zo is het. Dat de president haar overwinning nu al heeft erkend, is een bemoedigend signaal.

De gesprekken zullen lang en moeizaam zijn, wat in het licht van de voorgeschiedenis niet kan bevreemden. Hopelijk leggen die de grondslag voor een democratisch Birma, dat bij volgende verkiezingen ook stemrecht toekent aan de miljoenen die tot etnische minderheden behoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden