Opinie Commentaar

Verzet tegen Trump hoort in het Congres, niet in het Witte Huis

De schrijver van de anonieme brief over het verzet tegen Donald Trump geeft onbedoeld voeding aan diens paranoia

Beeld AFP

Halverwege de oorlog is het niet erg verstandig trots te roepen dat je bij het verzet zit, tenzij je wilt dat je kop eraf gaat en de vijand een klopjacht begint op je kameraden uit de ondergrondse. Het is dan ook een raadsel wat de anonieme schrijver van de brief over het ­geheime verzet binnen de Amerikaanse regering tegen president Trump in The New York Times bezielde.

Uit eerdere verslagen vanuit het Witte Huis en de Twitterstormen die de president dagelijks loslaat op de wereld was al duidelijk dat Trump grote moeite heeft zijn impulsen te beheersen, geen moreel kompas heeft en een griezelig gebrek aan respect aan de dag legt voor de scheiding der machten en de vrijheid van meningsuiting.

Tel daarbij zijn wispelturigheid, plus zijn grenzenloze zelfoverschatting en je begint te begrijpen dat wanhopige medewerkersvan de president hun uiterste best doen om brokken te voorkomen. Maar Trump zit niet als ‘bezetter’ in het Witte Huis. Hij is door de Amerikanen gekozen, dus van ‘onbezongen helden van het verzet’ kan geen sprake zijn.

Met zijn boodschap uit de ‘ondergrondse’ geeft de anonieme schrijver onbedoeld voedsel aan de paranoia van Trump en de conspiratietheorieën over de ‘deep state’ die hem dwarszit en hem het liefst ten val zou brengen.

Geheel in stijl eiste Trump dat The New York Times de schrijver onmiddellijk zou ‘uitleveren’, alsof het om landverraad gaat. Maar het Witte Huis heeft wel gelijk dat wie het niet eens is met Trumps beleid gewoon ontslag moet nemen.

Niet het Witte Huis, maar het Congres is de plaats waar het verzet tegen gevaarlijke en onbezonnen ­besluiten van Trump moet plaatsvinden. Maar de Republikeinen die in beide huizen van het Congres de meerderheid hebben, durven daar niet hun stem ­tegen Trump te verheffen uit vrees bij de volgende verkiezingen te worden afgeslacht door de achterban van de president.

Wie er achter de brief zit, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar alles wijst erop dat het een Republikein is die het niet kan verkroppen dat zijn partij is overgenomen door een luidruchtige populist. In plaats van zich op de borst te kloppen wegens zijn ondergrondse heldendaden zou hij de kiezers een eenvoudige raad moeten geven: stem bij de komende verkiezingen ­anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.