CommentaarRobert Giebels

Verzakking kost tientallen miljarden, terecht dat het Rijk wordt opgeroepen iets te doen

Beeld Hollandse Hoogte / Siebe Swart luchtfotografie

Het oplossen van problemen door een dalende bodem is een taak die het Rijk hoognodig op moet pakken.

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) luidt de noodklok over de steeds snellere bodemdaling in veenweidegebieden. De bodemdaling leidt uiteindelijk tot een kostenpost van tientallen miljarden. Dat is de prijs voor de wens van Nederland om een wereldspeler te zijn in de export van agrarische producten. De baten daarvan zijn echter niet in evenwicht met de kosten van bodemdaling en die lopen in de toekomst nog ­verder uiteen als niets wordt gedaan.

De oorzaak voor de bodemdaling vindt de Rli in het jarenlang stelselmatig verlagen van het grondwater ‘om landbouwkundig gebruik mogelijk te maken’. Door het omlaag brengen van de grondwaterstand, daalt de bodem in veenweidegebieden, waarna het grondwaterpeil verder omlaag moet, waardoor de bodem verder daalt – enzovoort.

Stijgende CO2-uitstoot en snellere verzakking van bebouwing is uiteindelijk het gevolg. Minder water leidt tot verdroging van het veen dat verbrandt, waarbij het daarin opgeslagen CO2 vrijkomt. Gebouwen zakken doordat de bodem daalt en doordat de palen waarop ze staan door het dalende grondwater verdrogen en verkruimelen.

In beide gevallen zijn de gevolgen onhoudbaar. Door de stijging van de CO2-uitstoot haalt Nederland de in wetten en verdragen vastgelegde klimaatdoelen niet. En inmiddels heeft bijna de helft van alle gemeenten te maken met verzakking van woningen, kantoren en infrastructuur. Alleen al het aantal huizen dat met een kwetsbare fundering kampt, gaat richting een miljoen. Niet alleen het veen, ook zandgronden zakken door het lagere waterpeil.

Bodemdaling is een acuut en omvangrijk nationaal probleem. Het is volkomen terecht dat de Rli het Rijk oproept de regie te nemen in de aanpak ervan. De talloze lokale ­initiatieven om de zaak aan te pakken zouden het Rijk op de urgentie van het probleem moeten wijzen. Temeer omdat al die plaatselijke inspanningen al tientallen jaren geen soelaas bieden. Er staat genoeg op het spel om hieraan op nationaal niveau prioriteit te geven, al stemt de trage gang van zaken rondom de door aardbevingen verzakte huizen in Groningen, somber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden