Opinie Brieven

Verwonder je zo kort mogelijk

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 juli.

Portret van Salvador Dalí door Philippe Halsman, 1954. Beeld EPA

Brief van de dag: overschatte verwondering

De waardering voor verwondering vind ik verbazingwekkend, zeker als deze van een filosoof komt (Zomermagazine, zomertip 9 van Lammert Kamphuis). Het vasthouden aan verwondering kan ik niet anders zien dan als het koesteren van onkunde. Als verwondering al de bron van filosofie is, dan alleen door er zo snel mogelijk een einde aan te maken. Probeer dat wat je verwondert te snappen. Stel jezelf de vraag ‘waardoor?’, die veel beter is dan het zoeken naar een waarom.

De insinuatie dat verwondering de basis is voor vrijheid, verandering en het voorkomen van routine lijkt mij bovendien niet steekhoudend. Kennis van zaken lijkt mij altijd te verkiezen als basis voor verandering. Door kennis weten we waar onze mogelijkheden liggen en, misschien nog wel belangrijker, waar niet.

Ik kan deze tip dan ook niet anders zien dan als een oproep tot een kinderlijk geloof in plaats van een volwassen streven naar kennis.

Rikus Koops, Deventer 

Excuustruus

Het thema voor de Boekenweek 2019, ‘de moeder de vrouw’, heeft veel opwinding veroorzaakt in de literaire polder. Na ‘constructief’ overleg tussen de CPNB en de ondertekenaars van de petitie, die het thema te stigmatiserend vonden en de keuze van de schrijvers te exclusief masculien, heeft de CPNB beloofd zijn leven te beteren en in de toekomst ‘actief te kiezen voor gendergelijkheid en diversiteit’. Volgend jaar moeten we het nog doen met de mannen en hun fixatie op de vrouw als moeder. Als compensatie en bijsluiter bij het mannelijke boekenweekgeschenk wordt een gedicht van een hedendaagse ‘dichteres’ weggegeven. In boekenland emancipeert de vrouw van moeder naar ‘excuustruus’.

Martin van den Berg, Utrecht

Groet vrolijk en blij

Jaren geleden liepen we door de Kennemerduinen en volgens een familielid dat met ons meeliep en er vlakbij woonde, groette niemand je daar.

Ik wilde wel eens weten of dat echt zo was en groette vrolijk iedereen die ik tegenkwam. Op één na groette iedereen terug. Dat verhaal in de Brief van de dag (17 juli) is dus een kletsverhaal. Vaak zeg ik mensen gedag en, waar dan ook, bijna iedereen groet terug. Misschien moet die briefschrijver zijn toon wat opkrikken en wat vrolijker en blijer groeten, dan zal hij zien dat dat werkt. Daar hoef je geen poster voor te maken, je moet gewoon jezelf in de strijd gooien.

Tineke Thielemans, Bennekom

Liever anoniem

Ik moet er niet aan denken om een groetplicht te hebben in mijn stad (Brief van de dag, 17 juli). Je bent hier zomaar de vieze oude man of graftak als je het waagt zonder bijbedoelingen iemand aan te spreken of naar ze te glimlachen. Dat is overigens ook wel lastig als de blikken voortdurend op telefoons zijn gericht. Met al die witte draadjes in de hoofden is het helemaal een zinloze exercitie. Nee, ik koester de anonimiteit van de stad. Zolang ze maar wel voor me opstaan in de tram.

Lex de Lang, Amsterdam

Hoi

Wij gaan nog wel eens in Drenthe fietsen. Opvallend is dat veel mensen, vakantiegangers, elkaar daar wel begroeten (Brief van de dag, 17 juli). Elders zie je dat bijna niet. In Ost- Friesland (Duitsland) begroet iedereen elkaar met ‘moi’, een aangename manier van begroeten. Nu we in elke winkel met ‘een fijne dag’ worden begroet, is het tijd ook daarbuiten iets vriendelijker voor elkaar te zijn. Hoi!

Rob van den Eelaart, Zwolle

Groetplicht

Wat mij, oude oudere, betreft, komt het bord ‘einde groetplicht’ van Ignace Schretlen (Brief van de dag, 17 juli) ongeveer 78 jaar te laat.

Jan Koper, Heemstede

Trump en de Navo

In het Commentaar van vrijdag 13 juli suggereert de redactie dat het redelijk was als de Europese Unie meer zou uitgeven aan defensie. Rusland en China zijn bezig hun defensie te moderniseren, wij geven niet eens de door de VS, nu door Trump, verlangde 2 procent uit aan defensie.

De cijfers laten echter een beeld zien dat verborgen blijft door de procenten. De Navo, zonder de VS, geeft 260 miljard uit aan defensie, de VS 610 miljard, Rusland 66(!) miljard. En wij moeten meer uitgeven? Wij kunnen zo niet moderniseren?

Er kan en moet vast iets beter met defensie, maar de cijfers laten duidelijk zien dat dat niet aan het geld ligt.

Hans van den Berg, Vleuten

Gezeik

45 kaderleden van de FNV zijn ontevreden over het door hun onderhandelaars bereikte akkoord (Ten eerste, 16 juli). Want er is niet ‘het onderste uit de kan gehaald’. Dat getuigt van weinig inzicht in wat onderhandelen is. En van dat plassen willen ze precies weten hoe lang dat mag. Dat begrijp ik helemaal. Je moet toch precies weten hoeveel tijd je mag nemen voor: rits/broekje naar beneden, secuur richten, de plasdaad zelve, afdrogen van de laatste druppels, rits/ broekje weer omhoog. En natuurlijk het zich naar en van het toilet begeven. Maar vooral tot slot in de spiegel kijken. Dan dringt het misschien door: wij zitten geweldig te zeiken!

Jan TesselaarSchagen

Chantage

Michael Persson schetst vier scenario’s voor de band tussen Trump en Poetin (Ten eerste, 14 juli). Gek genoeg zet hij scenario 4 (de Russen hebben compromitterende info over Trump) onderaan. Daarmee is hij even journalistiek correct als het complete Amerikaanse journaille van The New York Times tot The Washington Post. Het consistent aanminnige en lovende optreden van Trump jegens Poetin blijft de verdenking van chantage meer dan levend houden. Wordt het geen tijd dat de pers deze ‘politieke hooligan’ daar rechtstreeks mee confronteert?

Joop van HaaftenSoest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden