Opinie

Verwelkom Afrikaanse ontdekkingsreizigers

Mensensmokkelaars zijn de oplossing van het probleem dat Europa zelf mede veroorzaakt heeft.

Bootmigranten op het Italiaanse schip Chimera, 22 april. Beeld EPA
Bootmigranten op het Italiaanse schip Chimera, 22 april.Beeld EPA

We hebben een huis dat te goed wordt beveiligd. Port Europa. Eeuwenlang hebben wij andere huizen betreden zonder restricties. Wij dreven slavenhandel, emigreerden met miljoenen naar de nieuwe wereld en koloniseerden andere landen. Maar nu? Nu verbieden wij ontdekkingsreizigers die vanuit Afrika Europa willen betreden om zich vrij te bewegen. We zien ze als ongewenst. Wij creëren hierdoor een systeem dat mensensmokkelaars onvermijdelijk maakt.

Het recente humanitaire drama in de Middellandse Zee met meer dan duizend drenkelingen dwingt Europese leiders tot handelen. De gruwelijke constatering is dat deze Europese leiders ervoor kiezen om mensensmokkelaars eenzijdig te demoniseren in plaats van het mechanisme dat mensensmokkelaars mogelijk maakt ter discussie te stellen.

Welk mechanisme maakt mensensmokkelaars onvermijdelijk?

Europese landen hebben meegewerkt aan het destabiliseren van Noord-Afrika door Kadhafi van het pluche te verwijderen en 'democratie' te prediken. Het resultaat is dat Libië een anarchie is geworden zonder een sterke staat die Afrikaanse (gast)arbeiders veiligheid en werk kan bieden.

Wapens

Voeg daarbij de neokoloniale indoctrinatie van Afrikanen door Europeanen, dat Europa een paradijs op aarde is, en je snapt waarom zoveel mensen ervoor kiezen om coute que coute naar Europa te gaan.

Daarnaast leven wij in een geglobaliseerde wereld. Beslissingen uit Den Haag en Brussel hebben een indirecte invloed op het leven van een boer uit Noord-Nigeria en Zuid-Soedan. In deze geglobaliseerde wereld profiteren sommigen helaas iets meer van de gecreëerde economische groei dan anderen.

Wij fabriceren wapens die ingezet kunnen worden om Afrikaanse landen te destabiliseren, zodat we grondstoffen kunnen krijgen dat wij nodig hebben om die wapens te fabriceren. Wij kennen ook een internationaal systeem met scheve machtsverhoudingen waarin Afrikaanse landen minder profiteren van de vruchten van globalisering dan hun westerse meesters.

We hebben er ook voor gekozen om mensen met een bepaald paspoort de toegang tot Port Europa te weigeren. Afrikanen zijn hierdoor net als cocaïne bij voorbaat 'ongewenst' of 'illegaal' op het Europese continent (behalve als ze tot de elite behoren natuurlijk).

'Ongewenst' of 'illegaal'

Zolang Europa zijn immigratiewet niet moderniseert en het mogelijk en makkelijker maakt voor Afrikanen om naar Europa op ontdekkingsreis te komen, zullen er steeds meer doden blijven vallen in de Middellandse Zee. Dit is de logica die Europese leiders lijkt te ontgaan. Door Europa iets meer toegankelijk te maken, voorkom je onnodige doden in de Middellandse Zee en maak je mensensmokkelaars overbodig.

Zolang Europese leiders hun verantwoordelijkheid niet nemen, zullen er meer bootmigranten blijven komen. Zolang Europa Afrikanen als ongewenst blijft beschouwen, zullen er mensensmokkelaars opduiken die deze ongewensten graag willen smokkelen.

Het is al pijnlijk genoeg om te beseffen dat mensen 'gesmokkeld' moeten worden omdat ze net als cocaïne 'ongewenst' of 'illegaal' zijn. Ik heb daarom liever een mensensmokkelaar dan leiders die het aan lef ontbreekt om met duurzame wetgeving te komen die Afrikanen als volwaardige ontdekkingsreizigers ziet in plaats van een gevaar dat buiten Port Europa gehouden moeten worden.

Kiza Magendane Beeld
Kiza MagendaneBeeld

Zolang ons huis te goed beveiligd blijft, zijn er meer mensensmokkelaars nodig. Ik ben mij bewust van het feit dat mensensmokkelaars geen 'lieverdjes' zijn. Er is dan ook geen enkele reden om hun ontspoorde manier van handelen te rechtvaardigen. Maar zijn Europese leiders wel lieverdjes wanneer hun wetgeving Afrikanen als onwenselijk en illegaal beschouwt?

Laat ontdekkingsreizigers vanuit Afrika het 'beloofde continent' betreden en meeprofiteren van de vruchten van globalisering. Als dat niet via een moderne wetgeving vanuit Brussel gaat, laat dan graag meer mensensmokkelaars komen. Ze mogen wat mij betreft met wat meer lakens en betere boten komen.

Het is hypocriet van Europese leiders om te doen alsof mensensmokkelaars de bron van het probleem zijn. Mensensmokkelaars zijn de oplossing voor het probleem dat Europa mede heeft veroorzaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden