Verwarrend, Forum voor Democratie is opeens een van de minst democratische fora van dit land

null Beeld
Beeld

Volgens het AD had hij een 'messcherpe indruk' achtergelaten. En och, vonden de experts bij DWDD, hij kan zo charmant zijn. Vond-ie zelf ook trouwens: 'Ik ben volgens mijn zus Astrid een beest, maar het tegendeel is waar.' Het tegendeel is waar.

De Betrouwbare Mannetjes zaten heerlijk (helder) Holleeder te bingen en waren net bij De Allesweter aanbeland, toen die andere medialieveling in beeld kwam. Niets begreep hij van alle commotie. Zijn partijgenoot Theo 'wat is daar nou weer mis mee' Hiddema had dinsdag in De Telegraaf al uitgelegd dat het Forum voor Democratie niet racistisch is. De nr. 2 van de Amsterdamse Kieslijst had dan ooit beweerd dat er een verband bestaat tussen IQ en volkeren maar, zo zei Theo: 'Wat was daar nou weer mis mee?' Dat was allang bewezen. 'Dat is wetenschap.' Het vijf-uur-eten-met-een-racist, zoals Thierry onlangs deed vond Hiddema ook 'Wat is daar nou weer mis mee?' 'Die man heeft een bepaalde theorie over rassen. Dan kan het zijn dat bij de wetenschapper Baudet de nieuwsgierigheid gaat opspelen.' Want Thierry - zo moest u weten - 'is zo nieuwsgierig als de pieten'.

Baudet zelf wist niet waarom en waarvan hij afstand zou moeten nemen. En hij mocht dan zo nieuwsgierig als de pieten zijn, er speelde niks op: dit was een discussie voor wetenschappers, daar ging hij zich - voor zover het niet over het klimaat ging - niet in mengen. Tuurlijk wilde hij best nog eens expliciet zeggen dat zijn partij niets met racisme te maken wil hebben. Had-ie al zo vaak gedaan. Vorig jaar bij RTL Late Night bijvoorbeeld, een paar maanden voordat-ie vijf uur ging eten met een racist. En de aangifte tegen Ollongren leek dan misschien een publiciteitsstunt, volgens Hiddema was het de minister die met haar verdachtmakingen aan 'politiek opportunisme' deed.

We vonden het maar verwarrend allemaal. Dachten we eindelijk te weten hoe het zit, is het tegendeel waar. Blijkt het Forum voor Democratie opeens een van de minst democratische fora van Nederland, is het Trump die met de hete adem van Mueller in z'n vlassige nek de Democraten van landverraad beschuldigt, en zegt Johan Derksen dat niet de Vlaamse transgender, maar juist zijn schijtlollige collega dapper is.

Uit angst voor het o-zo-gevreesde demoniseerverwijt, en om tegelijkertijd toch maar iets te zeggen, namen velen het voor Baudet op. Rare kwiebus oké, maar een racist? Goed, dat racistisch dineren was 'niet handig', grijnsde parlementair journalist Joost Vullings bij Jinek, maar dat het daarmee een racistische partij zou zijn, kon je 'echt niet zeggen'.

'Ophef rond vermeend racisme kan Baudet nog veel opleveren', kopte het AD ondertussen en aan het eind van de week waren ze ook bij EenVandaag zo de weg kwijt dat het intrinsiek racistische vraagstuk aan een heuse factcheck werd onderworpen. 'Voorbarig' noemde een van de ondervraagde wetenschappers de conclusie dat sommige rassen intelligenter zijn dan andere. Er was in ieder geval geen bewijs voor.

Zelf kwamen we er ook niet helemaal uit. Tuurlijk, hij laat zich doorlopend in met dubieuze types, pompt via z'n Twitteraccount xenofobisch nepnieuws rond, uitte ooit de wens voor een dominant, blank Europa, weet-ie precies wat hij moet zeggen om het extremistische schuim niet van zich te vervreemden, en draagt kaki broeken. Anderzijds: wat is daar nou weer mis mee? Wij zijn geen Allesweter. En we willen vooral niet voorbarig zijn. Het liefst zouden we zeggen dat het tegendeel waar is, het tegendeel is waar.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening: Goed voor het Nederlandse schaatsen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Volg de Betrouwbare Mannetjes, Melle Runderkamp en Simon Hendriksen, op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden