COLUMNBERT WAGENDORP

Verwarrend, de Tour in augustus? Wacht maar tot het Grote Verschuiven écht op gang komt

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .
Bert Wagendorp

Augustus is het nieuwe juni, en daarom begint de Tour de France pas op 29 augustus en niet twee maanden eerder. Aangezien juni het nieuwe mei is, wil de organisatie van de Giro hun wedstrijd niet in mei maar in juni laten verrijden. Voor de Ronde van Spanje - de derde grote wielerronde - zit er weinig anders op dan oktober uit te roepen tot het nieuwe augustus. Verwarrend? Wacht maar tot het Grote Verschuiven écht op gang komt.

De pandemie vereist flexibiliteit, we kunnen het ons niet veroorloven te blijven hangen in vastgeroeste tradities. Maar in augustus zijn er geen zonnebloemvelden, hoor ik sommigen zeggen, hoe moet dat dan met de mooie foto’s van het peloton dat langs een gele zee peddelt? Onzin, zo’n zonnebloem heeft geen idee, die bloeit net zo lief een paar maanden later.

Een oude Friese tegeltjeswijsheid luidt ‘As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin’ en sa is’t mar krek. Dat verdomde virus houdt zich ook niet aan de agenda, dus laten we ons niet verplicht voelen dat wel te doen. De kalender is ook maar een dubieuze afspraak uit 1582, we hadden al veel eerder met die tirannie moeten breken.

Er zijn mensen die vinden dat de Tour bij de zomer en vakantie hoort, en dat we daarom maar een jaartje moeten overslaan. Dat is een omdraaiing van alle waarden. Niet het KNMI bepaalt wanneer het zomer is, maar de Tour de France. Laat dat duidelijk zijn. Dus het goddelijke jaargetijde begint dit jaar op 1 september. Corona heeft ons de lente afgepakt, dus bij dezen: de nieuwe lente begint op 1 juni en wat we nu beleven is een nare en erg lange en gure winter.

Wat de zomervakantie betreft: ik bied hoofdredacteur Klok hierbij aan de nieuwe lente door te werken, en pas in de Tourzomer mijn verlofdagen op te nemen. Hoe meer mensen mijn voorbeeld volgen, des te minder merken we van de verschuiving en des te gezelliger staan we op 5 september, Zwarte Zaterdag, weer in de file op de Route du Soleil. Gelukkig is de Tour op de radio.

Rituelen zijn belangrijk, maar Hemelvaartsdag kan best op 21 juli. Het begin van het mosselseizoen valt dit jaar half september, tot die tijd mogen die beestjes nog wat langer aansterken in de Zeeuwse wateren.

In verband met de terreur van de 1,5-metersamenleving kan het daar niet bij blijven. Pinkpop verschuift naar 19, 20 en 21 augustus, de Zwarte Cross is van 16 tot en met 19 september. Sail Amsterdam kan heel goed naar oktober, dan waait het meestal ook wat harder, en de Vierdaagse in september scheelt veel uitgedroogde wandelaars. Dat Pride Amsterdam voor dit jaar is geschrapt is een zwaktebod en overgave aan het virus; 1 oktober is het nieuwe 1 augustus en met een extra veer is de vaartocht op die datum ook heel goed te doen.

Logischerwijs verschuiven herfst en winter ook, vanaf half maart 2021 gaan we weer zitten hopen op een Elfstedentocht – ook dan tevergeefs, dus dat maakt weinig uit.

Of we daarna weer terugkeren naar oude tijden zien we dan wel weer. Zelf ben ik voorstander van het voorgoed schrappen van de ellendige winter en na de herfst van 2020 meteen over te gaan naar de lente van 2021.

Een en ander moet in Europees verband worden geregeld, anders staan de Duitsers in onze lente al aan de grens met hun strandschepjes, en dat leidt tot verwarring. Als dank voor het redden van Pinkpop verwacht ik dat Frans Timmermans hiervoor zijn invloed zal aanwenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden