De bewuste digibete burger Olaf Tempelman

Veruit de meeste dieren hebben de pest aan selfies

Dat beren niet dol zijn op selfies met mensen, blijkt uit het verhaal van een Amerikaanse toerist die een tijdje terug in de Karpaten een bruine beer aanzag voor een lieve broer van Baloe uit Het Jungleboek. Die broer was minder goedlachs op twee poten dan Baloe zelf, en de fotosessie liep uit op verwondingen en een gebarsten smartphone.

 Veruit de meeste dieren hebben de pest aan selfies. Jammer voor hen zijn mensen wel dol op selfies met dieren: die blijken steevast goed voor bovengemiddelde aantallen views en likes. De digitale revolutie moest wel leiden tot mensen die tegenstribbelende dieren ‘selfieproof’ maken. Ik las over de gedresseerde Russische beer Stepan die zo beroemd is geworden op Instagram dat zijn eigenaar 700 euro per fotoshoot kan vragen. Eer een beer een beetje leuk poseert op twee poten, moet die net als circusberen van weleer een paar jaar aan de ketting met een zweep worden getraind. Stepan is, kun je beweren, minder te benijden dan zijn zaakwaarnemer.

 Kon er maar een Bewust Digibete Beer ageren tegen socialemedia-excessen. De Partij voor de Dieren heeft haar handen vol aan de bio-industrie, maar ik roep de partij hier op óók te kijken naar de selfie-industrie. De beer is in Nederland geen gangbaar huisdier, maar het is een publiek geheim dat vele honden, katten en konijnen er dagelijks aan moeten geloven voor de schermpjes van baasjes. Mensen zijn ongeneeslijk antropomorf. Ze kunnen zomaar denken dat een samengeperst konijn dat op een selfie grappig kijkt, zich ook grappig ‘voelt’.

 Als u met uw pianospelende kat wilt concurreren met 123.456.789 pianospelende katten die al online actief zijn, moet u dat zelf weten. Maar als u net zo veel van uw kat houdt als van uzelf, bespaart u haar die selfie en geeft u haar Whiskas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden