Column

Vertrekkende Kamerleden pikken onze banen in

Natuurlijk, het is geen perfect plan. Maar ze hoeven niet met die kutbootjes terug hè? Ze mogen op een heuse veerboot. En natuurlijk, Turkije is nog niet het veilige land waar we allemaal op hoopten. Maar daar gaat het niet om. Iedereen in Europa ziet dat het misgaat, maar niemand komt met een plan. En wij dus wel. Nu nog hopen dat Turkije een haventje wil bouwen.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
Kamerlid Wassila Hachchi heeft de Tweede Kamer verlaten en gaat de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton ondersteunen. Beeld anp
Kamerlid Wassila Hachchi heeft de Tweede Kamer verlaten en gaat de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton ondersteunen.Beeld anp

De Betrouwbare Mannetjes lieten de Wie-is-de-Mol-deelnemer in zich los en waren bezig de afscheidsbrief van Wassila Hachchi (D66) te ontcijferen toen Diederik Samsom met het veerbootvoorstel langszij kwam. Hachchi zat inmiddels van onze belastingcenten in Amerika en omdat ze duidelijk in de war was en er misschien nog een leuk verhaaltje in zat, had De Telegraaf zijn beste cameraman achter haar aan gestuurd en verzorgde Jinek iedere avond een verontwaardigde update. Dat ook Bart de Liefde (VVD) de Kamer verlaat en zijn werkzaamheden uit efficiencyoverwegingen voortaan direct vanaf de burelen van taxidienst Uber gaat verrichten, vond Eva minder interessant. Hem konden we 'in ieder geval niet verwijten' gebruik te maken van wachtgeld. Maar dit was dus weer helemaal niet goed voor het aanzien van de politiek. Het is toch een eervolle baan?

Tijdens Rutte II liepen er al meer dan twintig de deur uit. En steeds vaker dient het Kamerlidmaatschap als opstapje: Peter Oskam (CDA) greep naar de felbegeerde ambtsketting van Capelle aan den IJssel. En zonne-koning Arie Slob laat zich inmiddels door de Zwolse grachtengordelelite fêteren als directeur van het Historisch Centrum Overijssel.

Bart en Wassila, we geven ze geen ongelijk. Wie wil een baan waar je nauwelijks aan werken toekomt wegens lekkages, drammerige professoren, of het jongste deel in de Teevendealcyclus: The ict'er Strikes Back. Waar je zonder Nieuwsuur je controlerende taak kennelijk niet kan uitvoeren. Waar je geen eigen stem hebt, omdat alleen het partijbelang telt. Waar je continu moet vrezen (of hopen, als je Elbert Dijkgraaf van de SGP bent) dat je Jan Roos of Rutger Castricum tegen het lijf loopt en wekelijks van Maurice de Hond te horen krijgt dat je binnenkort sowieso moet gaan solliciteren. En dan ook nog voortdurend de strontkar van het ontevreden volk over je heen. Nee, wij zouden nog niet door Jaap van Zweden richting de blauwe stoeltjes gedirigeerd willen worden.

Maar de uitstroom is te groot. Als we dit als land aan willen kunnen, moeten we zorgen dat die mensen daar blijven. En niet onze banen inpikken. En omdat niemand wat doet, presenteren wij het Plan Runderkamp: schroef het salaris op naar 570.591 euro. Gewoon, iedereen de Van-Nieuwkerknorm. Dan blijf je fluitend en met de handen op tafel roffelend jarenlang op je plek zitten, ook al is elke dag bijkans inwisselbaar en zitten voortdurend dezelfde mensen om je heen. We horen u denken: dit plan is niet haalbaar. En dat is ook zo. Maar daar gaat het niet om. Als u maar het gevoel krijgt dat we er iets aan proberen te doen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ik begrijp van dit eindgrapje heel vaak de Clooney.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Verbetering: in een eerdere versie van deze column stond dat 'Peter Oskam (CDA) naar de felbegeerde ambtsketting van Alphen aan de Rijn' greep.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden