COMMENTAAR VERTREK Zihni Özdil

Vertrek Özdil bewijst dat Binnenhof vooral grijze muizen wil

Weer eindigt een dispuut in een fractie meteen in een scheiding. Daar wordt de politiek niet vitaler van.

Zihni Özdil geeft een speech tijdens een verkiezingsbijeenkomst van GroenLinks. Beeld ANP

De breuk tussen Tweede Kamerlid Zihni Özdil en zijn partij bracht deze week niet veel moois naar boven. Ongetwijfeld voelde partijleider Klaver zich overvallen toen onderwijswoordvoerder Özdil zonder overleg zijn handen aftrok van het sociaal leenstelsel voor studenten. Daarmee plaatste hij de partijtop voor het blok, wetende dat de achterban achter hem zou gaan staan.

Dat was misschien niet zo stijlvol, en voor een partijleider uiteraard onaangenaam, maar het is tragisch dat het meteen weer uitdraait op een breuk. Dat zegt veel over de snel veranderende mores op het Binnenhof. Fractiediscipline en loyaliteit aan de partijtop zijn tot hoogste norm verheven. Fracties worden bestuurd alsof het bedrijven zijn. Voorlichtingsafdelingen maken de dienst uit en houden Kamerleden kort. Wie zich met een teen buiten het hek waagt, zit meteen op het strafbankje. Meningsverschillen vinden slechts een uitweg via afsplitsingen en de oprichting van nieuwe partijen.

GroenLinks was lange tijd een van de fracties waarbinnen nog tamelijk open kon worden gediscussieerd, maar dat is voorbij sinds ook die partij bestuursambities heeft. Nu moet ook daar elk wezenlijk debat binnenskamers blijven. Özdils weigering om zich bij voorbaat onvoorwaardelijk te conformeren aan de lijn die de partijtop de komende tijd zou uitstippelen, kostte hem zijn plek in de fractie. Als dank voor het feit dat hij zijn zetel niet meenam, kreeg hij van Klaver en zijn collega’s een schop na met wilde beschuldigingen in de media.

Over dat laatste heeft Klaver inmiddels spijt betuigd, nadat hij merkte dat zijn achterban er niet van gediend was. Voor Özdil komt dat te laat. Hij verlaat gedesillusioneerd en gebutst het parlement. Maar de Kamer komt hier zelf ook niet beter vanaf. De toch al sterke neiging van vrijwel alle partijen om hun kandidaten vooral te selecteren op volgzaamheid zal na vandaag niet afnemen. Voor vrijdenkers die af en toe uit de kruiwagen springen, hun gedachten de vrije loop laten en daarmee werkelijk debat op gang brengen, is onze volksvertegenwoordiging onbegaanbaar terrein aan het worden. Zo eindigt het Binnenhof als een verzamelplaats voor grijze muizen.

Lees meer over de interne ruzies bij GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil is door de partijleiding verzocht zijn zetel op te geven. Een gesprek over Klaver, de mislukte opname en het verraad in de partij. ‘Ik had graag op een normale manier afscheid willen nemen. Ze lieten mij geen keus.’

Zo zette GroenLinks Zihni Özdil uit de fractie. Lees het nieuwsbericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden