OpinieLezersbrieven

Vertrek LTO-voorzitter Marc Calon markeert nieuwe fase in ‘boerenoorlog’

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 15 mei.

Marc Calon. Beeld Harry Cock
Marc Calon.Beeld Harry Cock

Brief van de dag: Vertrek LTO-voorzitter Marc Calon

Het vertrek van LTO-voorzitter Marc Calon is van grotere betekenis dan het vertrek van een functionaris die snel door een andere zal worden vervangen. Het markeert een nieuwe fase in de ‘boerenoorlog’.

Calon is een ervaren bestuurder, gepokt en gemazeld in het agro-industriële complex, een harde onderhandelaar die tot het gaatje kan gaan, maar weet met welk compromis hij er het meeste voor de boeren uit kan halen. Dat hij de strijd nu opgeeft, is tekenend en zal ontwrichtend werken op het overlegklimaat in ons land.

De machtsstrijd tussen het redelijke LTO en het extreme Farmers Defence Force van Mark van den Oever lijkt in het voordeel van deze laatste beslist. De strijd van de boeren tegen de overheid zal verharden, onredelijker worden en steeds minder opleveren. Wat je in Calons vertrek ook kunt zien, dat de ‘gevestigde’ politiek steeds minder greep op de boeren krijgt en dat het populisme zich daar als een veenbrand verspreid.

Forum voor Democratie en de PVV, die nooit enige affiniteit met de landbouw hadden, hebben opportunistisch, maar wel handig van de boerenonvrede weten te profiteren.

Daarom is het jammer dat Calon dat gevecht niet explicieter in de publiciteit heeft gevoerd. Dat de boeren zich blind voor het karretje van beide partijen laten spannen, zal ze in de politiek steeds minder vrienden opleveren. En daar moeten ze het uiteindelijk toch van hebben.

Jan Vos, Groningen

Opper-cipier

Veel oud-gevangenisdirecteuren, zoals ook Frans Douw in ‘Gevangenen voelen zich als ratten in de val’ zien met afgrijzen de afbraak van het gevangeniswezen onder jaren VVD-bewind bij Justitie en Veiligheid. Filosofen als Foucault en Lévi-Strauss stelden: ‘Beschaving kun je afmeten aan de wijze waarop een natie met gevangenen omgaat.’

De wijze waarop met gedetineerden wordt omgegaan, met name nu het virus rondwaart, en het gebrek aan transparantie en communicatie over de gang van zaken in penitentiaire inrichtingen, baart ernstig zorgen. Niet voor het eerst toont minister Dekker zich een incompetente opper-cipier.

Jos Poelmann, oud-directeur justi-tiële inrichtingen, Apeldoorn

Kroondomein

Koning Willem-Alexander keek niet weg toen er beheerssubsidie voor het Loo werd aangevraagd en geïncasseerd. Hij kijkt wel weg als er gevraagd wordt naar de bijbehorende (verplichte) openstelling. Naar aanleiding van een vraag over een motie over deze openstelling antwoordt hij in 2018: ‘De discussie daarover hoort thuis in de Tweede Kamer. Dus kan ik hem hier niet voeren.’ Ze durven daar toch geen vuist tegen me te maken, zal hij erbij gedacht hebben.

Koningin Wilhelmina wilde in 1939 geen joodse vluchtelingen in haar achtertuin. Het lijkt erop dat haar achterkleinzoon helemaal niemand in zijn achtertuin wil.

Pierre Daanen, Amsterdam

Kroondomein (2)

Kan Willem-Alexander niet gewoon zelf besluiten om het prachtige kroondomein open te stellen voor het publiek? Dat bespaart de belastingbetaler een hoop politiek gepraat en dure juridische procedures.

Hij is geen eigenaar van het domein en draagt dus niet de last van een eventuele waardevermindering van het domein na openstelling voor het publiek. Op zijn hollands gezegd, het hoeft hem helemaal niks te kosten. Ik zou er als koning niet lang over hoeven nadenken. Behalve als hij (als zijn opa) graag zelf het boventallige wild wil afschieten, en daar geen pottenkijkers bij blieft.

Zo niet, dan zou het mooi zijn als de openstelling snel kan plaatsvinden, nu het er naar uitziet dat meer Nederlanders dan in andere jaren in het eigen dichtbevolkte land vakantie zullen (moeten) vieren.

Kees de Jong, Utrecht

Russische ‘narratieven’

Die dekselse Russen toch. Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken grijpt Rusland de coronapandemie aan ‘om Europese landen tegen elkaar uit te spelen’, door misleidende informatie te verspreiden in Nederlandstalige sociale mediagroepen.

Volgens de minister gaat het om ‘narratieven waarin de nadruk wordt gelegd op vermeende Europese verdeeldheid en gebrek aan onderlinge solidariteit tussen landen in West-Europa op het gebied van covid-19’. Schande inderdaad. Verdeeldheid? Hoe kómen de Russen daarbij?

Tom Nierop, Amsterdam

Gasten

In navolging van de heropening van de horeca is het misschien een gedachte om die belachelijke term ‘gasten’ nu eens te schrappen? De definitie van een gast is: iemand die is uitgenodigd en als gevolg van daarvan gratis eten, drinken en desgewenst onderdak wordt aangeboden.

Echter, bezoekers van horecagelegenheden zijn per definitie niets anders dan gewone klanten; niet in de laatste plaats omdat zij net als andere consumenten gewoon moeten betalen voor de afgenomen diensten.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Lockdown

De Volkskrant signaleert ‘verwarring en willekeur in de 1,5-metersamenleving’. Dat roept bij mij de vraag op of een ‘lockdown’ ook zo intelligent kan zijn dat niemand er meer iets van snapt.

Ed de Jonge, Deventer

Vouchers

Brussel gruwt van vouchers lees ik. Vreemd. Een voucher is vanaf de ontvanger bekeken een tegoedbon. Maar voor de andere kant een soort schuldbekentenis. En sinds wanneer heeft Brussel moeite met schulden. Ze wilden ze onlangs nog collectiviseren.

Aart Balt, Houten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden