Commentaar Arnout Brouwers

Verstandsunie

De mondialisering laat zich niet bedwingen door nostalgische vista’s van nationalisten, maar door internationaal macht en invloed te organiseren.

Muurschildering van Banksy in Dover. Beeld Getty Images

Het dagritme in Straatsburg tekende woensdag de sfeer in de Europese Unie: terwijl ’s ochtends Commissievoorzitter Juncker een lans brak voor meer samenwerking, stemde daarna het parlement over een voorstel voor een strafprocedure tegen Hongarije.

Enerzijds crisis en onderlinge ruzie, anderzijds het gevoel dat de EU de euro- en immigratiecrises kan overleven. Naast aanvankelijke paniek over de populistische stembusrevoltes is er ook weer groeiend vertrouwen dat alleen de EU het internationale gewicht heeft om niet als gruis te worden vermalen op het wereldtoneel.

Onder de schuimende koppen stroomt nog steeds de brede rivier wat zich ook weerspiegelt in een weer groeiend vertrouwen in de Unie onder burgers. Dat heeft te maken met het Brexit-referendum, met de terugkeer van economische groei en de toegenomen greep op immigratie.

Maar ook met gezond verstand. Burgers willen hun proteststem laten horen maar daarna, in deze ruige wereld, niet aan de haaien worden gevoerd. Zoals steeds blijkt, zijn populisten beter in het bepalen van de agenda dan het oplossen van complexe problemen. Zeker als je daarbij niet je eigen waarden en beschaving overboord mag zetten.

Juncker sprak woensdag over een vrijhandelspact tussen Europa en Afrika, en de opzet (eindelijk) van een serieuze Europese grensmacht. Of die er komen weten we niet, maar zeker is wel dat op Europees niveau de antwoorden moeten worden bedacht op de uitdagingen van deze tijd en niemand kan nog ontkennen dat de EU zich direct richt op de grootste zorgen onder haar burgers.

De mondialisering laat zich niet bedwingen door nostalgische vista’s van nationalisten, maar door internationaal genoeg machtsmiddelen en invloed te organiseren. Of het nu om China gaat of om ‘hippe’ multinationals die geen belasting willen betalen.

Juncker zei ook: ‘Van Europa houden, is van zijn naties houden. Van je natie houden, is van Europa houden. Patriottisme is een deugd ongecontroleerd nationalisme een mengsel van gif en bedrog.’ Vergeet de man, onthou de woorden. Zolang we onze trots niet laten kapen door de neonationalisten met hun valse beloften, is er hoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.