Verspil geen geld meer aan migrantenbeleid

Beste Ivo Opstelten, bezuinigen op integratie- en migratiegebied is heel wel mogelijk

David Pinto

‘Ieder oponthoud is ten goede’, luidt een Aramees gezegde.
Nu blijkt er meer tijd nodig te zijn dan gedacht voor de formatie, kan de extra tijd benut worden voor meer doordachte plannen. Eén van de meest indringende en belangrijkste beleidsterreinen is het migratie- en integratievraagstuk.

Beter scoren
Juist op dit beleidsterrein is het mogelijk veel te bezuinigen en tegelijk beter te scoren.
Intussen is drie decennia lang is veel beleid bedacht en uitgeprobeerd op dit terrein. Vele miljarden zijn hieraan gespendeerd. Nochthans zijn de resultaten niet navenant. Op alle cruciale gebieden als onderwijs, arbiedparticipatie, criminaliteit scoren migranten en hun kinderen nog steeds relatief signifikant slechter dan de autochtone bevolking.

Dit lijkt een paradoxaal gegeven, maar dat is het niet. Er is juist een causaal verband en dat is begrijpelijk.

De tijdelijke voorzieningen van veeleer t.b.v. de ‘gastarbeiders’ die toch terug zouden keren naar hun land van herkomst zijn met de tijd bestendigd, geinstitualiseerd en zelfs uitgebreid. Vele maatregelen zijn van naam veranderd, maar bleven voortbestaan en bekostigd met belastinggelden. Ook de meest onzinnige activiteiten.

Ondenkbaar
In de ons omringende landen en andere traditionele migratielanden, is het ondenkbaar folklorische activiteiten uit overheidskas te bekostigen. In de Lage Landen gebeurt dat wel. Veelvuldig. Waarom moeten wij als belastingbetalers, ramadan festivals subsidieren? Religie en daaraan verwante activiteiten is toch een privé aangelegenheid!

Sinds jaar en dag worden peperdure instanties zonder prestatiecontracten in stand gehouden door overheidsgelden. Alleen omdat zij bevolkt worden door bevriende politieke lieden. Neem bijvoorbeeld Forum in Utrecht, ‘Instituut voor multiculturele ontwikkeling’. Startkosten vele jaren geleden: 10 miljoen per jaar. Watvoor? Een multiculti samenleving is al lang een feit met alle zegeningen en hoeft niet meer te worden ontwikkeld.

Gevangen
Dit is een pregnante illustratie van ‘dubbel verlies’ in vele opzichten. Het kost enerzijds veel geld en anderszijds houdt het mensen gevangen in een afhankelijke positie. Het bestendigt het gevoel dat migranten ten alle tijde behoeftigen zijn en zullen blijven ook. Hoe lang is Forum nog nodig? En waartoe? Het versterkt ook het heersend gevoel bij de ontvangende samenleving dat overal bezuinigd moet worden, maar niet als het gaat om migranten en hun privileges.

En als nou die migranten gebaat zouden zijn met zo’n instantie, alla! Maar het staat de eigen emancipatie van de betrokken groepen zelf juist in de weg. Er wordt immers zogenaamd voor hen gezorgd. Betrokkenen in zo’n instituut weten dit ook drommels goed. Zij lezen ook kranten, volgen nieuws en hebben ook toegang tot betrouwbare statistieken. Maar who cares? De migrant en zijn emancipatie is niet hun doel, welnee. Hun eigen baan en confortabele plek is hun zorg. Ze zijn niet doelgericht, maar stoelgericht.

Pleidooi
Geachte informateur, beste Ivo, je herkent dit pleidooi van mijn hand. In jouw hoedanigheid van burgemeester van Rotterdam heb je de notitie ‘Gedragsgids voor de multiculturele stad’ in ontvangst genomen die ik in opdracht van jouw gemeente toen, had vervaardigd. Ook toen schetste ik hoe dit beleidsterrein veel, heel veel goedkoper kan met aanzienlijk betere resultaten. Schaf alle peperdure ‘categorale’ voorziening af.

Daarmee creëer je meer ruimte voor initiatieven voor ‘emancipatie door eigen intitiatief’ van betrokkenen zelf. Nederland heeft rijke ervaringen daarmee: de katholieken, vrouwenbewegingen en meer. Goekoper en doeltreffender. Dan vervang je ‘twee verliezers-’ door een win-win situatie.


null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden