LezersbrievenMaandag 27 juli

‘Verplichting mondkapjes is brug te ver’

De lezersbrieven van maandag 27 juli.

Redactie
Reizigers met mondkapjes op Den Haag Centraal Station.  Beeld ANP
Reizigers met mondkapjes op Den Haag Centraal Station.Beeld ANP

Brief van de dag

Ik doe al een paar maanden een mondkapje op als ik naar de supermarkt ga, onder het motto: baat het niet, dan schaadt het niet. Toch ben ik tegen een mondkapjesplicht, zoals burgemeester Aboutaleb woensdag bepleitte. Hoewel ik er nu vrijwillig voor kies in bepaalde omstandigheden een mondkapje te dragen, gaat het wat mij betreft te ver dat de overheid mij zou opleggen dit in de openbare ruimte te doen. Ik denk dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we in Nederland een intelligente lockdown hebben gehad en dat we niet in onze huizen zijn opgesloten, zoals in sommige Zuid-Europese landen.

In plaats daarvan is het zinniger duidelijke adviezen te geven (zoals een dringend advies om vooral een mondkapje te dragen, met name in situaties waarin afstand houden lastig is) en een beroep te doen op het gezonde verstand van mensen. Ik heb er geen probleem mee dat mondkapjes in bepaalde situaties – zoals het ov – verplicht zijn, maar een mondkapjesplicht in de openbare ruimte is een verregaande inbreuk op onze vrijheid, niet nodig en ook niet afdwingbaar. In de eerste fase van de lockdown hebben we laten zien dat we best bereid zijn om vrijwillig een deel van onze (bewegings)vrijheid op te geven, waarom dan nu ineens met allerhande dwangmaatregelen komen?

Peter Jamin, Utrecht

Rechtsstaat

Jenne Jan Holtland beschrijft hoe het monddood maken van de vrije meningsuiting in Hongarije in z’n werk gaat. Hongarije is een EU-land waar de partij Fidesz van premier Viktor Orban met een absolute meerderheid regeert.

In dezelfde krant vraagt EU-correspondent Marc Peeperkorn, in een interview met de Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, of het respecteren van de rechtsstaat als voorwaarde voor het ontvangen van EU-geld niet te zwak is geformuleerd.

Die druk werkt volgens Michel, want: als de financiële belangen van de EU geschaad worden omdat de rechtstaat niet zou functioneren, kan de commissie, met een gekwalificeerde meerderheid van de raad en het parlement , een procedure bij het Europese Hof van Justitie starten. Als het financieel belang van de EU de toetssteen is voor het het beoordelen van de democratische rechten van de EU-burgers, wat houdt de regimes van de Oost-Europese lidstaten dan nog tegen om hun anti-democratische macht uit te breiden?

Jan Roos, Limmen

Karen: de man

Nadia Ezzeroili geeft een goede omschrijving van het archetype ‘Karen’, maar stelt in dat artikel dat het een seksistische typering is, omdat er geen mannelijke variant is. Het klopt dat ‘Karen’ op internet vaak in een seksistische context gebruikt wordt, maar er is zeker wel een mannelijke variant.

Zijn naam is Chad, Kyle of Greg. Hij voldoet aan veel van de karakteromschrijvingen van Karen, rijdt in een patserbak en is bedekt met een flinke laag zelfbruiner.

Erik Dekker, Arnhem

Beugel

Na het lezen van het artikel over beugels in de zaterdagkrant vroeg ik me af: hebben al die jongeren met een beugel, volgens de cijfers in het artikel zijn het er tweehonderdduizend, wel toestemming gegeven voor het plaatsen van een beugel? In 2014, ik was toen dertien, besloten mijn moeder en de tandarts dat ik een beugel moest krijgen. Ik was het hier totaal niet mee eens en liet dit ook aan de orthodontist weten.

Die beugel kwam er toch. Inclusief alle gevolgen: pijn, gevoelige tanden en wondjes in de mond. Problemen die ook in het artikel beschreven worden. Ook bij mij was er geen medische aanleiding voor een beugel; het ging puur om een mooier gebit. Heb je als minderjarige helemaal niets te zeggen over wat er in je eigen mond gebeurt?

Marianne van den Heuvel, Utrecht

Steenwoestijn

Voortdurend wordt de agrarische sector in verband gebracht met misstanden, vervuiling en achteruitgang van de natuur. Negatieve berichten die het boerenland afschilderen als een kale vlakte, worden als een mantra herhaald. Rondrijdend door de provincie van mijn jeugd, Zuid-Holland, zie en hoor ik andere dingen.

Gedempte grachten, verbreedde wegen, nieuwe woonwijken en industriegebieden, en nog maar relatief kleine stukjes agrarisch gebied. Nederland kent een enorme verstedelijking. Prachtige, oude dorpjes zijn platgewalst door de moderniteit. De agrarische gebieden zijn uiteraard ook gedwongen met de moderne tijd meegegaan. De tuinbouw is veel schoner geworden dan vroeger, zware stookolie is ingeruild voor gas en aardwarmte. De bedompte, donkere boerenschuren hebben plaatsgemaakt voor open lichte stallen, waarin de koeien los rondlopen. Vergelijk dat met het donkere, raamloze stalletje waar de koeien en de paarden van mijn vader vroeger de hele winter stonden.

Vergelijk het met de hete stalzolders, waar de mestkippen gevestigd waren, de kistkalveren, en de vele varkens die aangebonden in de stal stonden. Het was ‘wrakvee’, dat toen gewoon nog naar de slager mocht. En dan was er nog het enorme gifgebruik. Dat kon je gewoon eten, werd er toen nog beweerd. En dan was er nog het antibioticagebruik, standaard in het voer. Zo kan ik door blijven gaan. Om de boer en de tuinder verantwoordelijk te stellen voor de afname van de biodiversiteit, gaat me te ver. Ik zie vooral de enorme steenwoestijn, die zich in Zuid-Holland ontwikkeld heeft als hoofdverantwoordelijke voor, bijvoorbeeld, de achteruitgang van de grutto.

Leo van der Beek, Schoorl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden