Verplichte verzekering zzp'ers geen goed idee

Roos Vermeij op de achtergrond tijdens het debat over de begroting van Sociale Zaken.Beeld anp

PvdA-Kamerlid Roos Vermeij pleitte gisteren voor een verplichte verzekering voor zzp'ers tegen arbeidsongeschiktheid (Ten eerste, 26 november). Een op het eerste oog sympathiek voorstel. Vermeij maakt zich zorgen over het feit dat een deel van de zelfstandigen zonder personeel geen dekking voor dit risico heeft, anders dan personeel in loondienst, dat wel verplicht verzekerd is. Wat is er dan eenvoudiger dan alle zelfstandigen eveneens te verplichten tot een verzekering, waarbij het risico ook nog eens over de gehele populatie wordt verdeeld?

Maar laten we, voordat we dergelijke drieste maatregelen nemen, eerst eens kijken naar de zaak zelf. Ervaren zelfstandigen dit eigenlijk wel als een probleem? Zo ja, dan is het van belang om de juiste oplossing te kiezen. Voor een groep die sterk is gegroeid, maar die ook diverser is geworden en uiteenlopende behoeften heeft.

Vooralsnog is ongeveer de helft van de zelfstandigen geen voorstander van een verzekeringsplicht. Reden is dat veel zelfstandigen zichzelf al verzekerd hebben en daarbij graag eigen keuzes maken. Daarnaast zijn er zelfstandigen met te weinig inkomsten, of voldoende buffers in het eigen bedrijf, dan wel een werkende partner met voldoende inkomen.

Je zou kunnen redeneren dat verzekeraars belang hebben bij een verzekeringsplicht. Toch zijn wij geen voorstander van zo'n maatregel. Om de eenvoudige reden dat je wel heel sterke argumenten moet hebben om een verzekering op te leggen aan een groep klanten die daar geen behoefte aan heeft.

Uiteraard kleven aan de huidige situatie ook nadelen. Niet elke zzp'er kan zich regulier verzekeren, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een groot gezondheidsrisico. Die groep is aangewezen op het UWV (na het uit loondienst treden) of op een particuliere vangnetverzekering. De communicatie over deze verzekeringen kan beter.

Maar ook is het verzekeringsaanbod voor zelfstandigen de afgelopen jaren fors uitgebreid. Daar komt bij dat een particuliere verzekering volgens de SER gemiddeld niet duurder is dan die voor werknemers. Dat zij als duur wordt ervaren, komt vooral omdat er geen werkgever is die de premie betaalt. Dat lost een ander stelsel niet op.

Er is zeker alle aanleiding voor een discussie over de soms stormachtige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Maar dan in een ruimer perspectief. Het aantal zzp'ers groeit fors en dat zijn lang niet allemaal ondernemers zonder personeel, maar soms ook zelfstandige personeelsleden zonder baas.

De veranderende samenstelling van werkend Nederland kan terecht rekenen op grote maatschappelijk belangstelling, zoals ook een recent discussiestuk van de werkgeversvereniging AWVN liet zien. Maar laten we alsjeblieft het kind niet met het badwater weggooien. Daar doen we zelfstandigen mee tekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden