OpinieOp de Zeepkist

Verplicht zelfstandigen met een plan te komen voor hun pensioen

Zzp’er Hilde Grouwstra vindt dat ze te laat is begonnen met nadenken over haar pensioen. Meer sturing vanuit de overheid had dat probleem kunnen voorkomen.

Hasna El Maroudi
null Beeld Katja Poelwijk
Beeld Katja Poelwijk

Naam: Hilde Grouwstra (43) uit Woerden

Beroep: Interieurstilist

Probleemstelling: Veel zzp’ers hebben niets geregeld voor hun pensioen

Oplossing: Verplicht zelfstandigen om met een plan te komen

‘Tot twee weken geleden had ik niets geregeld voor mijn pensioen. Ik heb jarenlang in loondienst gewerkt maar inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf als interieurstilist. Dankzij mijn vaste dienstverbanden had ik voorheen de luxe dat ik niet over mijn aanvullende pensioen hoefde na te denken. De massale staking van het openbaar vervoer op 28 mei heeft me wakker geschud.

‘Ik heb met hulp van een financieel adviseur een beginnend pensioenplan opgesteld. Het was wel even schrikken: als ik straks 30.000 euro per jaar wil overhouden, moet ik zo’n 1.200 tot 1.500 euro per maand wegzetten – naast mijn salaris. Ik besefte meteen dat ik te laat ben begonnen.

Pensioenpotjes

‘Gelukkig had ik nog een lijfrenteverzekering lopen die ik om kon laten zetten naar een spaarplan. Maandelijks stort ik nu 50 euro in mijn spaarplan. Dat is nog lang niet voldoende, maar meer ruimte heb ik op dit moment niet. Wel ben ik van plan dat bedrag de komende jaren te gaan ophogen. Stap twee in mijn pensioenplan is alle resterende pensioenpotjes van het werk dat ik in dienstverband heb gedaan om te laten zetten. En stap drie is: zodra ik met mijn werk meer omzet, en dus maandelijks meer spaar, zal ik met een deel van dat spaarplan gaan beleggen. Zo hoop ik uiteindelijk op een bedrag te komen waarmee ik mezelf twintig jaar lang maandelijks kan uitbetalen.’

‘Veel zzp’ers hebben hun pensioen niet geregeld. Dat komt vaak door financiële onzekerheid. Je kunt wel maandelijks geld opzij leggen, maar wat als er een hele periode geen of te weinig klussen aankomen? In mijn industrie – de creatieve sector – rollen veel mensen min of meer onverhoeds het zzp-schap in. Zo ging dat ook bij mij. Maar voor je het weet krijg je het retedruk met allerlei werkzaamheden en hou je geen tijd over om randzaken te regelen, al is een pensioen dat natuurlijk helemaal niet.

Wegsparen

‘Ik vind dat de overheid zzp’ers meer moet sturen om zich goed te laten informeren over pensioensopbouw. Dat kan met behulp van een financieel adviseur, maar ook online is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op wijzeringeldzaken.nl. Er zijn mogelijkheden waar veel zelfstandigen nu geen weet van hebben: een deel van je winst kun je bijvoorbeeld wegsparen voor je pensioen. Dat bedrag gaat van je inkomen af, waardoor je er nu geen belasting over hoeft te betalen.

‘Met het nieuwe principeakkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbonden wordt het voor zelfstandigen al makkelijker om deel te nemen aan een pensioenfonds, maar ik denk dat dat niet voldoende is. Laat de overheid zzp’ers verplichten een plan op te stellen voor hun oude dag. Hoe zzp’ers dat vervolgens doen, moeten ze wel zelf beslissen, op basis van wat bij hun inkomen past. Zelfstandigen moeten niet worden verplicht om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten, en ik begrijp de weerstand tegen de verplichte arbeidsongeschikheidsverzekering.

Maar de huidige gang van zaken is een vrijbrief voor financiële problemen in de toekomst. Bied zzp’ers verplicht een cursus aan, help ze bij het opstellen van een pensioensplan. En aan de zzp’ers: bereken of jij met jouw tarief wel geld opzij kunt zetten voor de oude dag. Zo niet, dan moet je je ernstig afvragen of jouw eenmanszaak wel rendabel is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden