ingezonden brieven

Verplicht kabinet om altijd te reageren op adviezen

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van vrijdag 16 april.

Redactie
 Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld ANP
Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld ANP

Brief van de Dag: zie onafhankelijke adviseurs niet als hindermacht

Marcia Luyten (O&D, 14/4) laakt de neiging van regeringen om onwelgevallige adviezen naast zich neer te leggen. Vooral adviezen van de reeks openbare adviesorganen waarover ons land beschikt, zoals de Ombudsman en de planbureaus. Zij worden door regeringen, zegt zij, vooral als een hindermacht gezien. Toch zijn die onafhankelijke adviseurs er juist voor om (gebrek aan) beleid aan kritiek te onderwerpen.

Daarom moet er een verplichting komen voor regeringen om openlijk kort te reageren op zo’n onafhankelijk advies. Zo’n officiële reactie moet automatisch op de agenda komen van de Tweede Kamer.

Daarmee wordt de publieke opinie extra op het onderwerp geattendeerd. Er volgt dan een debat in de Kamer, als deze het belangrijk genoeg vindt. Op die manier kan niet gebeuren wat Marcia Luyten terecht hekelt, dat zo’n advies wordt weggemoffeld.

Erik Jurgens, oud-lid van Tweede en Eerste Kamer, Amsterdam

Kwetsbaren (1)

Mijn geliefde behoort tot de groep kwetsbare mensen waarbij het krijgen van corona einde verhaal zou kunnen betekenen. Gelukkig zijn er vaccins, de redding is nabij. Niet dus, niet voor mijn man. Hij is te jong en te dun. Rutte en zijn team hebben besloten dat mensen in een risicogroep, vaak met banen en jonge kinderen, geen noemenswaardige prioriteit krijgen bij het vaccineren. Daarom is hij nu op hetzelfde onduidelijke moment aan de beurt als zijn leeftijdsgenoten die nog de marathon lopen.

Had hij maar meer taartjes gegeten of een carrière in de teststraat geambieerd, dan zou ons gezin na een jaar lang afzondering ook eens naar buiten kunnen en weer vertrouwen in de toekomst durven hebben. Dat een pandemie mensen willekeurig treft, hebben we te accepteren, maar dat een overheid haar burgers willekeurig beschermt, is niet te verteren.

Suzanne Ermers, Broek in Waterland

Kwetsbaren (2)

Geen lintje, maar een rode kaart voor de GGD in Noord-Limburg (Voorpagina, 15/4). Ik ben verbijsterd! Ik gunde De Jonge en Rutte mijn vertrouwen, maar nu niet meer.

Jeannet Dahma, Ede

Kwetsbaren (3)

Na het lezen van de berichten over het verbieden van vaccineren van kwetsbaren met restvaccins in Noord-Limburg (Voorpagina, 15/4), bekruipt me het gevoel dat de ‘beleidsmakers’ de kwetsbare, chronisch zieken in onze samenleving kennelijk als ‘dor hout’ beschouwen.

In plaats van de creatieve oplossing in Limburg te waarderen, laat men deze mensen die in de pandemie in totale isolatie leven, weer eens behoorlijk in de kou staan.

Bas Blaauboer, Maarssen

Mens-erger-je-niet

Volgens deskundigen (V, 14/4) is het zo gek nog niet kinderen te laten winnen als je een spelletje met ze speelt. Vooral als je een competitieve aanleg vermoedt of met een nogal temperamentvol kroost de strijd aangaat. Ach gus, wij volgden destijds een heel ander advies (gratis gekregen, van een vriendin) op: vooral heel vaak mens-erger-je-niet spelen en ze vooral niet laten winnen. En warempel, de frustratiedrempel verhoogt vanzelf.

Nanette Haze, Nijmegen

Fooi

Minister Van Ark twijfelt. Een bonus van 500 euro voor mensen die in de frontlinie werken, óf voor alle zorgmedewerkers een royale 200 euro. Ik twijfel ook: vind ik dit een fooi óf eerder een belediging? Want een bonus associeer ik met bedragen van een heel andere orde van grootte.

Martin Sikkens, Haren

Schooladvies

Opvallend bericht: door corona krijgen meisjes een lager schooladvies. Dit komt omdat zij de eindtoets niet kunnen maken. Vaak halen meisjes een hoge score op de eindtoets waardoor hun schooladvies wordt bijgesteld. Verbazingwekkend dit, omdat we al jaren zien dat meisjes beter scoren op school en ook vaker en met betere cijfers hoger onderwijs volgen. Welke vooroordelen liggen dan nu ten grondslag aan deze ontwikkeling, waardoor meisjes niet het voordeel van de twijfel krijgen? Ik verwacht een diepgaand onderzoek.

Anne-Marike van Arkel, Rotterdam

Vreemdelingenhaat

De Nederlandse vreemdelingenwetgeving is niet alleen ‘een product van wantrouwen’ (Ten eerste, 13/4), de regels zijn vooral gestoeld op vreemdelingenhaat. Sinds Wilders op dit terrein aan de macht is – want hij houdt VVD en CDA in een electorale houdgreep – zijn die regels er primair op gericht om afschrikwekkend te zijn voor aspirant asielzoekers. Daar staat een meerderheid van de kiezers ook achter, totdat zo’n kind een naam en een gezicht krijgt. Voor asielzoekers is Nederland allang geen rechtsstaat meer. Rutte en Blok zijn huichelachtig als zij landen als Hongarije of Griekenland op dit punt terechtwijzen.

Martin Kroon, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden