OpinieBrieven

Verplaats faculteiten of studierichtingen zonder binding met een studentenstad naar andere steden

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 8 oktober.

Mathijs Dirks bivakkeert op een boerencamping in de caravan van zijn oom. Hij heeft geen kamer kunnen vinden door de kamernood onder studenten in Nijmegen.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Studenten vestigen zich vooral in grote steden met woningtekort. Zij studeren er niet alleen, na hun studie blijven velen in ’hun’ stad wonen en doen daardoor vaak langdurig beslag op de woningvoorraad in de stad van hun studie. De daaruit voortkomende woondruk zou kunnen worden verminderd door delen van universiteiten te relokaliseren.

Bijna elke universiteit kent faculteiten of studierichtingen die geen of nauwelijks binding hebben met hun plaats van vestiging. Zij beheren geen laboratoria, geen ziekenhuizen, geen botanische tuinen, geen stallen, en geen rekencentra. Zulke faculteiten zijn makkelijk te ver-plaatsen. Studierichtingen als Taal- en Letterkunde, Rechten, Filosofie, Sociologie, Economie, Bestuurskunde, Antropologie en Psychologie zouden zich voor zo’n re lokalisatie lenen.

Er zijn in Nederland sociaal en cultureel toegeruste steden die meer woongelegenheid bieden en een inspirerend studie- en studentenklimaat kunnen bieden: Haarlem, Den Haag, Amersfoort, Zwolle, Den Bosch, Middelburg, Dordrecht en Apeldoorn.

Zo’n relokalisatie zou de huisvestingsnood in traditionele universiteitssteden kunnen verlichten, nieuwe vestigingssteden sociaal en cultureel kunnen verluchtigen, Nederland een cultureel diverser land kunnen maken, differentiatie van de stedelijke bevolking vergroten en bovendien in traditionele studentensteden het fietsprobleem verminderen.

Gerhard Nijhof, Utrecht

Financieel rechercheurs

Interessant, die grote tekorten aan financieel rechercheurs bij de banken. Is dit niet een baan bij uitstek voor hoger opgeleide 50-plussers die niet of moeilijk aan het werk komen? Welke bank gaat actief werven onder deze groep die uitstekend op deze functie aan de slag kan? Jong en dynamisch is hier veel minder noodzaak. Zorgvuldigheid en analytische vaardigheden zijn volgens mij heel goed te vinden bij de hoger opgeleide 50-plussers op zoek naar werk. En daar is geen tekort aan! Dus banken laat zien dat je verder denkt dan de jonge en dynamische werknemer.

Margot van Leeuwen, Heemstede

Schaars goed

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd aan iedere Nederlander een bonkaart verstrekt zodat schaarse goederen (o.a. voedsel, schoenen en textiel) voor iedereen verkrijgbaar zouden zijn. De klimaatcrisis leidt ertoe dat we nieuwe schaarste moeten creëren om de wereld te redden. Om de CO2-uitstoot te beperken, zou het vliegen een schaars goed moeten worden.

Wat gebeurt er als het vliegen ‘op de bon’ gaat? Het aantal vliegpunten dat iedereen jaarlijks ontvangt, bepaalt de maximale vluchtactieradius bij aankoop van een vliegticket. Voor langere reizen moet je een aantal jaren sparen. Of je koopt kilometers van elkaar. Vliegpunten zijn een antwoord op vliegschaamte. Het kan bovendien een plafond zijn voor de ongebreidelde uitbreiding van de luchtvaart. Laat vliegen een schaars goed worden, voor iedereen.

Natuurlijk zijn er talrijke hobbels onderweg. Het invoeren van een distributiesysteem voor het vliegen is ook niet iets dat je als land alleen kunt/moet doen. Maar de jonge Greta Thunberg heeft laten zien dat je in je eentje in één jaar tijd wereldwijd een beweging op gang kunt brengen.

Marja Pinckaers, Mechelen (L)

Doorzettingsvermogen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de nationale studieschuld enorm oploopt (Ten eerste, 7 oktober). De toekomst wordt hierdoor steeds onzekerder en stressvoller. De prestatiedruk neemt toe, met een enorme stijging aan burn-outs en depressies onder studenten als gevolg. Waar eerder werd gesproken van de mooiste tijd van je leven, lijkt het tegenwoordig meer op de meest stress- volle tijd van je leven, met weinig (financiële) zekerheden voor de toekomst. Ondertussen kijkt het kabinet al die jaren de andere kant op.

Maar het doorzettingsvermogen en de getoonde daadkracht siert de studenten. Ze hebben immers niet of nauwelijks toegegeven aan de vooraf veronderstelde leenangst. Er is geen nadelig effect te zien in de doorstroom naar hoger onderwijs of universitair onderwijs.

Dat toont aan dat bij de studenten de wil en motivatie er is om er iets van te maken, ondanks de beroerde omstandigheden. Een conclusie waar het kabinet op veel fronten nog iets van kan leren.

Pascal Cuijpers, docent en faalangstreductietrainer, Herten

Borstennijd

Het kon niet uitblijven. Nu er zoveel te doen is rond het vrouwenquotum, voelen veel (witte) mannen zich gediscrimineerd. Zo ook Ad Bergsma. Hij schrijft in zijn opiniestuk van 7 oktober: ‘Als beste man voor een functie mis je straks de boot, omdat iemand met borsten of een streepje aan de beurt is’. Eindelijk, de tegenhanger van penisnijd is gevonden: borstennijd! Bedankt, Ad. Ik hoop dat dit woord snel in de dikke Van Dale komt. En kun je nog eens uitleggen wat je bedoelt met iemand met een streepje?

Astrid van Vliet, Den Haag

100 rijden

We hebben toch geen bordje langs de weg nodig om 100 te gaan rijden? We gaan vanaf vandaag allemaal overal maximaal 100 rijden. Daarmee handelen we lekker opstandig een beetje tegen de regels, toch een Nederlandse traditie, en we redden een klein stukje van onze aarde. Gratis en voor niks.

Peter-Paul Heurkens, Leiden

Leefschaamte

Mijn bijdrage aan de rubriek Geachte Redactie: leefschaamte.

Harry Boogers, Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden