Commentaar Terugtrekking troepen VS

Verontwaardiging over Trumps Syrië-strategie is misplaatst

Terecht maakt Europa zich zorgen om Trumps Syrië-strategie, maar de verontwaardiging is misplaatst.

Trump en Erdogan bij de G20-ontmoeting in Osaka in 2019. Beeld AFP

Velen voelen zich bekocht nu het Amerikaanse leger de aftocht blaast in het noorden van Syrië. Ten eerste uiteraard de Syrisch-Koerdische milities die het gebied beheersen. Die milities kwamen het Westen enkele jaren lang bijzonder goed van pas in de strijd tegen Islamitische Staat. Daarom konden zij tijdelijk op veel hulp, sympathie en mooie woorden rekenen. Zij hebben reden zich verraden te voelen nu de Amerikaanse president Trump zijn Turkse collega Erdogan een vrijbrief lijkt te geven om het gebied in te nemen. Zij kunnen slechts hopen dat de binnenlandse politieke druk in Washington, vanuit de Republikeinse Partij, de president alsnog tot iets meer behoedzaamheid kan bewegen.

Ten tweede de regeringsleiders in Den Haag en de andere Europese hoofdkwartieren, die zich geconfronteerd zien met snel terugkerende spanningen in de eigen achtertuin. Hun zorgen over een nieuwe oorlog, een nieuwe vluchtelingenstroom en het mogelijk op drift raken van honderden Europese Syriëgangers – met alle gevolgen van dien voor de Europese veiligheid – zijn zonder twijfel oprecht.

Maar daarmee is het nog niet terecht dat zij die zorgen vooral op de Amerikanen projecteren. Want onder degenen die zich bekocht mogen voelen, is in dit geval ook Trump zelf. Sinds zijn aantreden spoort hij de Europese bondgenoten aan hun defensieverplichtingen na te komen, hun eigen verantwoordelijkheid te nemen in de nabije regio’s en zich niet voortdurend gemakzuchtig te verschuilen achter de Amerikanen. Zijn oproepen van het afgelopen jaar – ook aan Nederland – om met grondtroepen te komen helpen om de rust te bewaren in Syrië, kregen geen respons en lokten hier zelfs verontwaardigde reacties uit. Ook lieten de Europese landen na om zich te bekommeren om hun eigen Syriëgangers.

Trumps besluit is overhaast en riskant, maar het drukt de bondgenoten ook met de neus op de feiten: Europa schiet al jaren tekort. Alleen een uiterste en eindelijk ook eens een verenigde diplomatieke krachtsinspanning kan nu misschien nog voorkomen dat dit escaleert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden