CommentaarPeter Giesen

Vernielen van zendmasten is misdadig en dient hard te worden bestraft

Herstelwerkzaamheden aan een zendmast in Nuenen, die door een brand zwaar beschadigd is geraakt.Beeld ANP

De desinformatie over het coronavirus verspreidt zich als een pandemie over de wereld.

In de coronacrisis wordt soms de hoop uitgesproken dat het vertrouwen in de wetenschap weer zal toenemen, omdat we allemaal zijn aangewezen op het oordeel van experts over een virus dat we zelf niet kunnen doorgronden. In elk geval houden de tegenstanders van vaccinatie zich wijselijk stil, nu de verwoestende gevolgen van een infectieziekte zich voor onze ogen ontrollen.

Helaas blijkt het hedendaags obscurantisme steeds opnieuw op te duiken. Sommige burgers paren een diep wantrouwen tegen alle autoriteiten aan de bereidheid om krankzinnige verhalen te geloven, zonder dat daarvoor enig bewijs voorhanden is. Vorige week werd brandgesticht bij enkele zendmasten. Het motief is onbekend, maar lijkt verband te houden met de fabel dat het 5G-netwerk het coronavirus heeft veroorzaakt. Eerder werd in Groot-Brittannië brandgesticht of werden vernielingen aangericht bij tientallen zendmasten. Het obscurantisme overschrijdt hiermee een grens, van propaganda naar fysiek geweld tegen objecten.

Straling van 5G is een bizarre verklaring voor de pandemie, al was het maar omdat een van de belangrijkste brandhaarden voor het virus, Iran, helemaal niet over een 5G-netwerk beschikt. Ook het Nederlandse 5G-netwerk is nog niet operationeel. De zendmasten worden slechts gebruikt om het 5G-signaal te testen en zenden verder in 2- tot 4G uit.

Helaas verspreidt de desinformatie over het virus zich als een pandemie over de wereld. Quasiwetenschappelijke verhalen zoemen rond op sociale media en worden gesteund door beroemdheden als de acteur Woody Harrelson of de rapper M.I.A..

De ongefundeerde berichten over 5G als oorzaak voor de pandemie zijn nog veel gevaarlijker dan nepnieuws over een wonderdieet of andere vormen van kwakzalverij. De zendmasten worden mede gebruikt om noodsignalen aan hulpdiensten uit te zenden. Daarom is het misdadig om deze masten te vernielen tijdens de grootste gezondheidscrisis sinds mensenheugenis waarin het van levensbelang is dat hulpdiensten hun werk kunnen doen. Als de daders gepakt worden, moeten zij hard worden gestraft, zoals ieder ander die het hulpdiensten onmogelijk maakt hun werk te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden