'Verlos de wereld van het wahhabisme'

Ín een opmerkelijk opiniestuk in de New York Times bepleit de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif om de ideologie van Saoedi-Arabië, het wahhabisme, af te schaffen en zo een einde te maken aan terreur. In VN-verband, op basis van een Iraans plan.

Een cartoon van Kaveh Adel nadat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif had laten weten dat Iran geen mensen in de gevangenis stopt die een andere mening hebben. Beeld Kaveh Adel

Voor pr-firma's die geen moeite hebben met besmette petrodollars zijn het topdagen. Het laatste project moet ons overtuigen dat Al Nusra, de tak van Al Qaida in Syrië, zich daarvan heeft losgemaakt en 'gematigd' is geworden, volgens een woordvoerder. Middeleeuws fanatisme wordt verkocht als een heldere visie voor de 21ste eeuw. Het probleem voor de klanten, vaak Saoedi's, die Al Nusra rijkelijk financierden, is dat ze de werkelijkheid niet weg kunnen fotoshoppen. Voor wie twijfelt zijn de recente videobeelden van 'gematigden'die een 12-jarige jongen onthoofden een gruwelijke realitycheck.

Sinds 11 september heeft het wahhabisme een aantal facelifts ondergaan, maar wezenlijk is alles hetzelfde gebleven: of het nu gaat om de Taliban of Islamitische Staat die noch islamitisch noch een staat is. Maar de miljoenen mensen die lijden onder Al Nusra's tirannie geloven echt niet dat dat de organisatie geen deel meer uitmaakt van Al Qaida. Deze pr-poging heeft als doel geheime stromen petrodollars die naar extremistische groepen in Syrië gaan publiek te kunnen maken, en om westerse regeringen over te halen de 'gematigden' te steunen.

Foute aanname

De poging om het Westen deze kortzichtige tactiek te laten steunen, berust op een foute aanname: meer chaos in de Arabische wereld zal Iran schaden. Dat de veronderstelde rivaliteit tussen soennieten en sjiieten conflicten aanjaagt wordt weersproken door het feit dat het ergste bloedvergieten in de regio komt doordat wahhabisten mede-Arabieren bevechten en mede-soennieten vermoorden.

Hoewel de door Amerikanen geleide invasie van Irak in 2003 de oorzaak was van de huidige gevechten, was de voornaamste motor achter dat geweld de extremistische ideologie die Saoedi-Arabië heeft verspreid. De prinsen in Riyad willen dolgraag terug naar de regionale status-quo uit de tijd van Saddam Hussein, toen de despoot - die rijkdom en steun verwierf van mede-Arabieren en een goedgelovig Westen - de 'Iraanse dreiging' beteugelde. Er is één probleem: hij is dood en je kunt de klok niet terugzetten. Hoe sneller de Saoedi's dat accepteren, des te beter.

De wereld kan niet toezien dat het wahhabisme niet alleen christenen, joden en sjiieten maar ook soennieten tot doelwit maken. De VN moet in een gecoördineerde actie fondsen voor deze haatideologiën en extremisme afsnijden, op basis van het kader dat de Iraanse president Rohani voorstelde in 2013 in World Against Violent Extremism (WAVE). De aanslagen in Nice, Parijs en Brussel moeten het Westen doen inzien dat je het gif van het wahhabisme niet kan negeren. Ik wil ik niet suggereren dat Saoedi-Arabië geen deel van de oplossing kan zijn. Integendeel, we nodigen de Soedische heersers uit af te zien van hun retoriek van verwijten en het inboezemen van angst om samen met de internationale gemeenschap de gesel van terrorisme en geweld uit te roeien die ons allen bedreigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden