Commentaar

Verlaag de maximale hypotheek naar 90 procent

Nu de huizenprijzen weer stijgen, moeten we het dak repareren en de hypotheeknormen aanscherpen.

Yvonne Hofs
Een vrouw draagt verhuisdozen het huis in. Beeld anp
Een vrouw draagt verhuisdozen het huis in.Beeld anp

Gisteren stond in Haarlem een restschuldenaar voor de rechter. Zijn verhaal is typerend voor veel slachtoffers van de recente woningmarktcrisis. Op de top van de markt gekocht met een top-top-tophypotheek. Dat huizenprijzen ook kunnen dalen, had niemand hem verteld. Twee jaar na de aankoop volgde de relatiebreuk, de onvermijdelijke betalingsproblemen, de gedwongen verkoop met verlies en de gigantische restschuld. De man aanvaardt zijn verantwoordelijkheid voor dit ongeluk, beweert hij, maar eist desondanks dat de bank de volledige restschuld kwijtscheldt. Want als de bank hem een idioot hoge hypotheek aansmeert, kan hij dat toch niet helpen?

Een gemakzuchtige redenering. Banken zijn absoluut verantwoordelijk voor het verstrekken van veel te hoge hypotheken voor de crash van 2008. Zij hadden beter moeten weten. Maar huizenkopers dragen ook zelf schuld.

Pensioen? Verzekering? Hypotheek? Saaaaaiiii, daar ga ik me niet in verdiepen. Ik wil dat droomhuis en de bank moet dat gewoon voor mij regelen. Zegt de bank nee, dan stap ik naar een bank die mij wel ter wille is. Als het dan misgaat, voer ik mijn zelfverkozen financiële onbenul aan om het slachtoffer uit te hangen. De bank kan toch niet verwachten dat ik nadenk voordat ik een paar ton leen?

Snoeiharde regels

Tegen de collectieve gekte die huizenkopers én hypotheekverstrekkers onherroepelijk in zijn greep krijgt in een opgaande huizenmarkt lijkt geen kruid gewassen.

Of toch wel: snoeiharde regels zoals ze die ook in het buitenland hebben. Daar mogen huizenkopers maar 70 of 80 procent van de woningwaarde lenen. In Nederland is dat straks 100 procent. Dat is in buitenlandse ogen nog steeds belachelijk hoog. Nederlandse banken worden daar in de nieuwe bankenregulering waarschijnlijk voor afgestraft. Zulke hoge hypotheken worden als extra riskant aangemerkt. Daarom moeten Nederlandse banken straks hogere financiële buffers aanhouden dan hun buitenlandse concurrenten. Dat kost geld en die kosten gaan de banken doorberekenen aan hun klanten, de consumenten.

In een opgaande huizenmarkt schijnt de zon. Dat is het moment om het dak te repareren. Dus politiek: volg het advies van De Nederlandsche Bank en verlaag de maximale hypotheek naar 90 procent van de woningwaarde.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden