DebatWiettelers en bankrekeningen

‘Verkrampte banken huiverig voor beschuldiging van witwassen’

ABN Amro weigert de wietpioniers van Project C (van cannabis) een betaalrekening. Het gevolg: een kort geding. Hoort bij het wietteeltexperiment ook een witte administratie, betaalrekening incluis?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Joachim Helms (woordvoerder Bond van Cannabis Detaillisten):

‘Wij kampen al veel langer met het probleem van het openen van een betaalrekening. In 2010 kwam er wat schot in de zaak, aangezien oud-minister van Financiën, Wouter Bos, alle banken een brief stuurde met het verzoek om coffeeshops niet uit te sluiten van het betaalverkeer. Voor die tijd waren de meeste betalingen contant. Maar de meeste uitgaven zijn wit: het aanschaffen van je apparatuur, de huur, lonen, drankinkopen et cetera. Alleen de cannabisinkoop valt in het zwarte circuit.’

‘Het bleef moeilijk: met een advocaat in de arm, gewapend met die brief, lukte het lange tijd een bankrekening te openen. Maar een hypotheek, lening, creditcard of pinbetalingen? Ho maar. Vandaag de dag is het openen van een rekening weer nodeloos ingewikkeld. De banken zijn verkrampt; ze willen alle schijn van witwassen tegengaan en de politiek lukt het maar niet om de situatie op een normale manier te regelen. Terwijl wij graag legaal te werk gaan.

‘Opmerkingen van premier Rutte over ‘cannabistroep’ en het ‘draagvlak voor de normalisering van drugsgebruik brokkelt af’ helpen niet. Terwijl er wereldwijd een beweging gaande is richting de legalisering van cannabis (denk aan Canada en Amerikaanse staten als Californië). Ook in Nederland zien we het draagvlak groeien: in Libelle verschijnen artikelen over cannabisolie en de opvatting over medicinale cannabis is wijdverbreid positief.

‘Een oplossing voor het betaalverkeerprobleem is niet erg ingewikkeld, maar zolang de politiek tegenstrijdig blijft over het cannabisbeleid, zullen dit soort kwesties voor de rechter blijven verschijnen.’

Jaap Koelewijn ( hoogleraar corporate finance aan de Nyenrode Business Universiteit):

‘De huidige ontwikkelingen hebben te maken met de enorme schikkingen van de banken de laatste tijd met justitie. Neem de 775 miljoen euro die ING moet betalen wegens witwassen, ook ABN Amro kreeg een gele kaart en zelfs Triodos is op zijn vingers getikt. Dat maakt banken extreem terughoudend in het verstrekken van bankrekeningen aan bedrijven zoals Project C (wiettelers): better safe than sorry.

‘Dat creëert inderdaad de bizarre situatie dat je als ondernemer in een financiële gevangenis terecht kan komen. Maar waarom zouden banken de hoge kosten en het risico op een schikking op zich nemen? Het openen van een betaalrekening is een ding, maar de kosten van het monitoren van het betaalverkeer zijn zeer hoog.

‘De banken spelen kennelijk een politiek spel: ze laten de rechter beslissen. Als ze dan ‘verplicht’ worden tot het openen van zulke rekeningen, dan kunnen ze zich daar altijd nog op beroepen bij witwaspraktijken (‘Ja, maar, we moesten wel. . .’).

‘Hier ligt een rol van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank: er moeten duidelijke kaders worden gesteld. De overheid geeft de banken een poortwachtersfunctie, zonder mee te werken aan het systeem. Denk ook aan het delen van data: dat mogen banken momenteel onderling niet. Bijzonder inefficiënt, maar het staat op gespannen voet met de privacy. Ik neig ernaar om onder de huidige omstandigheden te zeggen: Ik begrijp die banken wel, zeker in een klimaat waar ze het toch altijd gedaan hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden