Verkoper aan zet

De huizenmarkt zit volledig op slot. Kopers wachten met kopen tot de prijzen verder dalen, maar verkopers houden vast aan te hoge vraagprijzen. Die afwachtende houding vertaalt zich in een recorddaling van het aantal verkochte woningen en een recordtoename van het aantal te koop staande woningen. De huizenkoper heeft nog nooit zoveel keuze gehad als nu. Toch hapt hij niet toe, in afwachting van de verkoper.

de Volkskrant


Die lijkt vooralsnog niet van plan zijn prijs te verlagen, getuige de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder deze maand bekend maakte. De makelaars constateren dat er nog ‘veel lucht’ zit in de vraagprijzen. Gemiddeld vragen verkopers 25.000 tot 50.000 meer voor hun woning dan op dit moment voor vergelijkbare woningen wordt betaald. De verkopers willen er blijkbaar nog niet aan ‘dat de bomen niet meer tot aan de hemel groeien’, zo constateerde de NVM.

De halsstarrigheid bij de verkopers is verbazingwekkend aangezien de cijfers een heel andere realiteit tonen. Het Kadaster maakte dinsdag bekend dat de huizenprijzen voor de vijfde maand op een rij zijn gedaald, in juni met 3,7 procent. De NVM gaat er vanuit dat de prijsdaling voor heel 2009 op ‘slechts’ 5 procent uitkomt, anderen gaan uit van forsere dalingen als na de zomer de werkloosheid naar verwachting hard toeslaat.

Hoe groot de prijsdaling ook zal zijn, een feit is dat de prijzen nu te hoog zijn. Huizenbezitters zullen dus vroeg of laat hun ‘verlies’ moeten nemen. Aanhalingstekens zijn hier op zijn plaats omdat voor een meerderheid van de verkopers dat verlies beperkt zal blijven tot een iets minder hoge winst. Zij hebben hun woning immers gekocht in of zelfs voor de periode dat de huizenprijzen soms meer dan verdubbelden. Het is wel een strop voor de huizenbezitters die niet van deze waardestijging hebben kunnen profiteren en gedwongen zijn tot verkoop – bijvoorbeeld omdat ze al een andere woning hebben gekocht.

Nog langer wachten met het verlagen van de vraagprijs is onverstandig en bovendien onrealistisch. Er is geen reden aan te nemen dat de prijzen op korte termijn weer zullen gaan stijgen. Integendeel; er zal eerder sprake zijn van een grotere daling dan voorspeld. Niet alleen vanwege de economische crisis, maar vooral ook omdat de Nederlandse huizenprijzen de afgelopen twee decennia kunstmatig omhoog zijn gejaagd door de hypotheekrenteaftrek. Die ‘lucht’ moet er vroeg of laat uit.

Onder de huidige omstandigheden wordt gevreesd dat afschaffing van de renteaftrek een averechts effect zal hebben. Een volgend kabinet ontkomt er echter niet aan deze fiscale aftrekpost, die vooral ten goede komt aan welgestelde huizenkopers, op termijn af te bouwen. In dat geval ligt het voor de hand tegelijkertijd de overdrachtsbelasting, die nu als een verhuisrem werkt, geleidelijk af te schaffen.

Voor de regerende coalitie zijn deze opties helaas onbespreekbaar. Het kabinet heeft de woningmarkt alleen willen stimuleren door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk te verhogen. Deze op zich sympathieke maatregel brengt slechts een beperkt aantal starters in beweging. Dat betekent dat nu toch de huizenverkoper aan zet is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden