Verkiezingen van 18 maart: stem op je regiobelang

De verkiezingen voor provincie en waterschappen worden jammer genoeg geheel gedomineerd door landelijke vraagstukken. Kies niet voor of tegen Rutten, kies op je eigen regionale belang.

Wiegert Dulfer en Rick ten Havelijsttrekker en -duwer Water NatuurlijkWaterschap Amstel en Gooi en Vecht
null Beeld Novum
Beeld Novum

Op 18 maart zijn er verkiezingen voor provincie en waterschappen, maar de discussie wordt geheel gedomineerd door landelijke vraagstukken. Voor veel mensen is het volstrekt onduidelijk waarop ze zouden moeten gaan stemmen en waarom. Dat geldt voor de provincie en zeker ook voor de waterschappen. Waar gaan ze over? In de praktijk blijkt het voor ons waterschapskandidaten enorm lastig onze standpunten voor het voetlicht te brengen. Dat probleem delen we nu met de kandidaten voor de provinciale verkiezingen, want ook hun geluid raakt ondergesneeuwd. Wat ons betreft niet terecht.

Zo ontstaat allicht de indruk dat nationale belangen steeds groter zijn geworden ten koste van regionale belangen. Maar het belang van Den Haag loopt al jaren terug. Meer dan 80 procent van de wet- en regelgeving komt uit Brussel en is Europees. Terecht, want veel zaken zijn internationaal van aard. Neem waterkwaliteit. Nederland is het putje van Europa en het heeft geen zin hier strenge regels te verzinnen ter voorkoming van watervervuiling, als de buurlanden hun afvalwater bovenstrooms in de Rijn kieperen. Voor luchtvervuiling geldt hetzelfde. Meer dan de helft van de stikstof en andere vervuiling in de Nederlandse lucht komt met de wind mee vanuit België en Engeland. Het is dus zinloos de Nederlandse boeren af te knijpen als er verder geen internationale afspraken worden gemaakt. Provincies en waterschappen doen daarom over het hoofd van Den Haag heen zaken met Brussel. Waterschappen doen dat vaak samen met de drinkwaterbedrijven. Het gaat daarbij om beleid dat in Brussel wordt gemaakt en om financiën die vanuit Brussel naar de regio's worden gestuurd.

Waterschappen steeds belangrijker

Het Rijk heeft veel taken overgedragen aan Europa. De andere kant op geldt dit ook. Nederland decentraliseert en het Rijk draagt steeds meer taken over aan de regio. Zo zorgen de waterschappen niet meer alleen voor de regionale waterveiligheid, maar hebben zij ook de helft van de nationale waterveiligheid in de vorm van het Hoogwaterbeschermingsprogramma op zich genomen. Niet alleen de uitvoering, maar ook de kosten, want Den Haag heeft wel de taken overgedragen, maar de bijbehorende rekening onbetaald achtergelaten. Bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is de bijdrage aan de nationale waterveiligheid inmiddels 10procent van het geld dat jaarlijks wordt besteed aan het waterbeheer.

Prima, geef de andere helft er ook maar bij. Wij zijn ervan overtuigd dat de waterschappen het beter en goedkoper kunnen dan het Rijk. Wel tegen reële kosten die met klimaatverandering en zeespiegelstijging niet minder zullen worden. Jammer is daarom dat de landelijke politiek taken overhevelt naar de regionale autoriteiten, de rekening niet betaalt en daarna moord en brand roept als de lokale lasten dreigen te gaan stijgen.

Wij roepen de kiezer op om op 18maart zeker te gaan stemmen. Maar kies dan niet voor of tegen Rutten, kies op je eigen regionale belang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden