Commentaar

Verkiezingen Syrië laten zien hoe groot de puinhoop is

De dictator die iedereen weg wilde hebben, zit nog stevig in het zadel, het land is verwoest, en vluchtelingen kunnen niet terugkeren. De internationale gemeenschap staat voor een vraagstuk waar geen gemakkelijke oplossing voor bestaat.

De Syrische president al Assad brengt zijn stem uit, met rechts naast hem zijn vrouw Asma al Assad. Beeld via REUTERS
De Syrische president al Assad brengt zijn stem uit, met rechts naast hem zijn vrouw Asma al Assad.Beeld via REUTERS

Er was geen glazen bol voor nodig om te voorspellen dat Bashar al Assad de presidentsverkiezingen van Syrië zou winnen. De enige vraag die niet van tevoren beantwoord kon worden, was met welk percentage van de stemmen hij tevreden zou zijn. Dat is 95,1 procent geworden.

Met deze uitslag wil Assad laten zien dat hij de burgeroorlog heeft gewonnen, en niet van plan is om het pluche te verlaten. Hij hoopt zich in elk geval weer onder Arabische landen te kunnen presenteren als de legitieme leider van Syrië, maar wil zich ook onttrekken aan de vredesonderhandelingen die zich al zeven jaar zonder enig resultaat voortslepen in Genève. Want waarom, zo luidt de boodschap, zouden er politieke hervormingen en een nieuwe grondwet nodig zijn als het volk hem voor zeven jaar een mandaat heeft gegeven?

Onbekende figuren

Deze uitslag zegt echter niets over de politieke voorkeur van het Syrische volk. Het regime controleert slechts tweederde van het land, waardoor miljoenen mensen helemaal niet konden stemmen. In de rest van Syrië was de druk groot om wel naar de stembus te gaan, en vooral een kruisje bij de naam van Assad te zetten, in plaats van bij een van de twee andere, onbekende, figuren op de kieslijst.

Ondertussen blijven de levensomstandigheden, ondanks de beëindiging van de gevechten, verslechteren. Er is nauwelijks elektriciteit of brandstof, en volgens de Verenigde Naties leeft meer dan negentig procent van de inwoners in armoede. De munt is ingestort, waardoor mensen geen eten meer kunnen betalen, en een half miljoen kinderen is chronisch ondervoed.

De verkiezingen onderstrepen alleen maar hoe groot de puinhoop is: de dictator die iedereen weg wilde hebben, zit nog stevig in het zadel, het land is verwoest, en vluchtelingen kunnen niet terugkeren. De internationale gemeenschap staat voor een vraagstuk waar geen gemakkelijke antwoorden op zijn. Niemand wil dat Syrië een bron van conflict, terrorisme en vluchtelingen blijft, maar tegelijkertijd zal niemand willen bijdragen aan de wederopbouw, en daarmee het regime van Assad versterken. Het enige wat duidelijk is, is dat de pijn voor Syrië met het eindigen van de burgeroorlog nog lang niet voorbij is.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden