Opinie

Verkiezingen op zijn New Yorks: hard en vuil

Waar hebben ze het dezer dagen over in de VS? Over de verkiezingen natuurlijk, schrijft onze correspondent Michael Persson. Hoe het tabloid Daily News Bernie Sanders te grazen nam.

null Beeld
Beeld

De Amerikaanse verkiezingsstrijd komt naar New York, en dat zal New York weten ook. Campagnehoofdkwartieren worden opgezet, zalen afgehuurd en de media worden bestookt met verhalen. De strijd wordt hard en de strijd wordt vuil: op zijn New Yorks.

De meeste kandidaten kennen de mores. Donald Trump en Bernie Sanders zijn hier opgegroeid, de een in Queens en de ander in Brooklyn; Hillary Clinton begon hier als senator haar politieke carrière. Allen hebben ze machtsblokken waarop ze kunnen terugvallen (Clintons grootste struikelblok ligt ook in deze staat: de e-mailserver in de kelder van haar huis in Chappaqua, een stadje even boven de stad New York).

Interessante rol

Een interessante rol hier is weggelegd voor de tabloids van New York. De ene is de New York Post, een krant van Rupert Murdoch, een conservatief schreeuwertje opgezet met veel moord en sport en af en toe een bloot been - een preutse variant van Murdochs Britse sensatiekrant The Sun. De andere is de New York Daily News, een tabloid-variant die we in Europa minder vaak tegenkomen, vol links-populistische campagnejournalistiek.

Die laatste is deze week vol in de aanval gegaan. Doelwit: Bernie Sanders. Eerder richtte de krant haar pijlen op Donald Trump en Ted Cruz. Met creatieve covers werden de Republikeinen belachelijk gemaakt: Dead Clown Walking, in chocoladeletters naast een met clownsschmink gephotoshopt beeld van Trump na zijn verlies in Iowa, en Drop dead Ted, naast een Vrijheidsbeeld met een opgestoken middelvinger, toen Cruz het had gewaagd de waarden van New York ter discussie te stellen.

Michael Persson, correspondent in de Verenigde Staten. Beeld
Michael Persson, correspondent in de Verenigde Staten.Beeld

Andere behandeling

Bernie Sanders krijgt een andere behandeling. Vorige week had de krant een lang, zeer inhoudelijk interview met de kandidaat. Het kwam niet op papier, maar maandag integraal online, met videobeelden. Negenduizend woorden - kom daar nog eens om.

Sanders wordt specifiek doorgezaagd over zijn economische agenda, wapenstandpunt en buitenlandpolitiek. Welke banken wil hij aanpakken? Wat hebben zij verkeerd gedaan? Welke wet hebben ze precies overtreden? Wat is er illegaal aan het nederzettingenbeleid van Israël? Hoe hadden Israëlische soldaten de Gaza-strook moeten aanvallen zodat er minder slachtoffers waren gevallen?

null Beeld
Beeld

Gefrustreerd

Sanders is duidelijk gefrustreerd, en komt er niet altijd even goed uit; zeker zijn buitenlandse beleid is niet zijn sterkste punt. Maar op de meeste vragen geeft hij een inhoudelijk antwoord: hij weet hoe hij de banken kan aanpakken met de Dodd-Frankwet, wat voor fraude er is gepleegd en waarom vrijhandelsakkoorden niet altijd goed zijn uitgepakt voor de Amerikaanse economie. Goed, hij weet niet wat banken precies moeten gaan doen als hij ze heeft opgesplitst: 'Ik run die banken niet', zegt Sanders.

Volgens veel media is Sanders door de mand gevallen. 'Tamelijk rampzalig voor Bernie Sanders', oordeelt de The Washington Post. 'Hij heeft het zichtbaar moeilijk', aldus CNN. Hillary Clinton mag overal opdraven om commentaar op het interview te leveren. 'Het roept belangrijke vragen op', zei ze woensdag tegen MSNBC. 'Hij lijkt het niet te begrijpen.'

null Beeld
Beeld

Israëlstandpunt

De Daily News gebruikt het interview sindsdien om Sanders aan te vallen op zijn wapenstandpunt en zijn Israëlstandpunt (The scary Bernie Sanders, in het hoofdredactioneel commentaar woensdag).

Dat Daily News-eigenaar Mortimer Zuckerman een Israëllobbyist is, dat hij in de adviesraad zit van de bank JPMorgan en hechte banden heeft met MSNBC, dat zal met de aanval van zijn krant niets te maken hebben.

Wanneer krijgt Hillary zo'n zelfde interview?, vroeg de website Slate aan de Daily News. 'Daar werken we aan', aldus de krant.

Michael Persson is correspondent in de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden