Opinie KNVB

Verkiezing van nieuwe KNVB-baas is een farce

De grootste vereniging van Nederland kiest zijn voorzitter op een wijze die niet democratisch is, betoogt Lex de Jager.

Michael van Praag (L) in 2015 toen hij opteerde voor het voorzitterschap van de FIFA. Beeld ANP

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond is misschien wel de grootste vereniging van Nederland. In haar gelederen bevinden zich ruim een miljoen voetballers. De bondsvoorzitter is het boegbeeld. Dat is nu Michael van Praag, een man die zijn sporen in het voetbal heeft verdiend. Van Praag vertrekt. Maandag wordt beslist over zijn opvolging. De manier waarop dat in zijn werk gaat, is een farce.

Koningen worden niet democratisch gekozen. Voorzitters van de spreekwoordelijke geitenfokvereniging wel. Door de leden in een vergadering. Leden kunnen zich daarvoor kandidaat stellen. In openheid. Hoe gaat dat bij de KNVB?

Volgens de statuten wordt de bondsvoorzitter benoemd door de bondsvergadering. Deze is samengesteld uit 30 vertegenwoordigers van het amateurvoetbal en 30 vertegenwoordigers uit de prof-tak. Zij kiezen de nieuwe voorzitter bij meerderheid van stemmen.

Dat is de papieren werkelijkheid. In afwijking van de eigen KNVB-statuten is besloten om de verkiezing van de bondsvoorzitter feitelijk uit te besteden aan een commissie. Deze wordt bijgestaan door een recruitmentbureau. Dit bureau interviewt en beoordeelt de voor de leden van de bondsvergadering onbekende kandidaten. De commissie draagt één kandidaat voor. Afgesproken is dat het bondsbestuur bij voorbaat de aldus door de commissie aan te wijzen kandidaat steunt. Let wel, een kandidaat die het bondsbestuur dus nog niet eens kent.

En zo geschiedde. Ver in de blessuretijd, kort voor het sluiten van de termijn waarbinnen nog kandidaten konden worden gesteld, werd de door de commissie uitverkorene door de KNVB bekendgemaakt. De agenda voor de bondsvergadering van 27 mei aanstaande, die enige dagen later werd verstuurd, repte niet over een verkiezing maar over een benoeming. De agenda wees ook niet op de mogelijkheid om tegenkandidaten aan te dragen. Verzwegen werd dat een andere voorzitter in spé, de directeur van Telstar, Pieter de Waard, op dat moment allang en geheel volgens de statuten was gekandideerd. En dat betekent dat dus van een eenzijdige benoeming absoluut geen sprake kan zijn. Gelegenheid om andere kandidaten aan te melden was er nauwelijks meer.

Pieter de Waard heeft het selectieproces gerespecteerd maar de democratie van de bondsvergadering niet willen uitsluiten. Hij heeft aangedrongen op openheid en een echte verkiezing. Vanuit Zeist werden vele hindernissen opgeworpen en bij de juridische afdeling van de KNVB werden alle verloven ingetrokken. Hij heeft veel moeite moeten doen om als statutair voldoende ondersteunde kandidaat een verkiezing af te dwingen.

Schrijver dezes is hopeloos partijdig. Telstarsupporter, goed bekend met De Waard en om iedere schijn van onpartijdigheid definitief weg te nemen, nog advocaat ook. Ik heb met De Waard meegekeken en mij met hem verbaasd.

Het gaat niet zozeer over de kwaliteiten van De Waard. Wat ernstig is dat wij door de gemankeerde procedure nooit zullen weten welke bondsvoorzitter de KNVB zal mislopen. Ik hoorde namen van topvrouwen die afhaakten en waar de bondsvergadering dus niets van kan vinden. Er was een kans voor de amateurtak in de KNVB om een voorzitter aan het roer te zetten die echt oog zou hebben voor hun belangen in plaats van de nadruk te leggen op tv-rechten met opbrengst voor vooral Ajax, PSV en Feyenoord. Een echte, open verkiezing met meerdere kandidaten was een uitgelezen kans om het meerdere toppers sportief, transparant en met gelijke kansen uit te laten knokken.

De vergadering van maandag vindt nu plaats in een van de grootste achterkamers van Nederland. Het is de hoogste tijd dat de verwijten aan de KNVB dat zij bobo’s kweekt en baantjes vergeeft, voor eens en voor altijd onschadelijk wordt gemaakt. Als de kandidatuur van De Waard daar een aanzet voor heeft gegeven, is De Waard in zijn missie geslaagd.

Lex de Jager is partner bij Van Till advocaten in Amsterdam. Dit artikel schrijft hij op persoonlijke titel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden