Verhoudingen zoek bij debat probleemjeugd

Nederland telt ruim 16 miljoen inwoners, van wie ruim 300duizend van Marokkaanse afkomst. Het verhitte debat over Marokkaanse probleemjongeren zou bijna doen geloven dat de verhoudingen omgekeerd zijn en een minderheid van autochtone Nederlanders wordt onderdrukt door een meerderheid van ‘moslimkolonisten’ om in de terminologie van PVV-leider Geert Wilders te blijven.

In een aantal steden vormen Marokkaanse jongeren een serieus probleem. Waar deze problemen soms eerst werden gebagatelliseerd, dreigt nu overcompensatie. Dat bleek tijdens het door de PVV geëntameerde spoeddebat over de recente gebeurtenissen in Gouda, waar buschauffeurs weigerden nog langer door een bepaalde wijk te rijden, na herhaaldelijk te zijn bedreigd en zelfs beroofd door een klein groepje jongeren van Marokkaanse afkomst. Want in Gouda gaat het net als in Amsterdam en andere steden om hooguit enkele tientallen jongeren.

Ook een klein groepje kan de leefbaarheid behoorlijk verzieken. Te lang is om de hete brij heen gedraaid uit angst te worden beschuldigd van stigmatisering en discriminatie. Burgemeesters van verschillende steden, onder wie Cohen (Amsterdam) en De Graaf (Nijmegen) hebben besloten het probleem voortaan bij de naam te noemen. De Tweede Kamer lijkt hen daarin nu te volgen.

Het spoeddebat werd gehouden amper een week na Wilders’ verbale uithaal naar de Marokkaanse ‘straatterroristen’ tijdens de Algemene Beschouwingen. Donderdag stuurde Wilders oud-politieman Hero Brinkman het veld in, die nauwelijks voor zijn partijleider onderdoet als het erom gaat een beeld op te roepen van brandende wijken waar eigenlijk alleen het leger nog bij machte is orde op zaken te stellen.

De coalitie kan het zich aanrekenen zelf het speelveld voor Wilders te hebben gecreëerd door hem ook tijdens de Algemene Beschouwingen vooral morele verwijten te maken. Het was beter geweest hem aan te vallen op de (on)haalbaarheid van zijn eigen oplossingen en te wijzen op de aantoonbare verbetering van de leefbaarheid in sommige wijken, dankzij zowel landelijke maatregelen als lokale initiatieven. In de Goudse probleemwijk Oosterwei is in weerwil van de recente incidenten de criminaliteit sinds 2005 met 30 procent gedaald.

Feiten speelden tijdens het spoeddebat echter een ondergeschikte rol en de andere partijen leken er vooral op uit te demonstreren dat zij niet de watjes zijn waar Wilders hen voor houdt. Zij vonden gelukkig twee ministers tegenover zich die het hoofd koel hielden en zich niet lieten verleiden tot het aankondigen van nog hardere maatregelen. Aan de instrumenten ontbreekt het niet, wel soms aan de wil ze toe te passen. Daarom gaan de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) binnenkort met de burgemeesters van de betrokken steden om de tafel zitten. Ter Horst deed terecht ook een beroep op de Marokkaanse gemeenschap zich de problemen wat meer aan te trekken.

Dat bewoners te lang aan het lijntje zijn gehouden en nu hun ongeduld verliezen, is begrijpelijk. Dat kan echter niet worden goedgemaakt door repressie alleen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden