Commentaar impeachment-hoorzittingen

Verhoren Congres VS verzanden in politiek steekspel

De openbare verhoren in het Congres laten een zwakke plek zien in de aanklacht door de Democraten.

Het Congres hoort getuigen. Beeld EPA

Voor het eerst kregen de Amerikanen woensdag de kans rechtstreeks getuige te zijn van het gevecht in het Congres om de voorbereidingen voor een afzettingsprocedure tegen president Trump. Het eerste openbare verhoor bewees één ding: voorlopig staan de Republikeinen nog vierkant achter hun president.

De Democraten hadden twee diplomaten opgeroepen om hun beschuldiging kracht bij te zetten dat Trump zijn ambt heeft misbruikt door de Oekraïense president Zelenski onder druk te zetten een onderzoek te beginnen tegen zijn politieke rivaal Joe Biden. Volgens de Democraten deed hij dat door tijdelijk de militaire hulp aan Oekraïne achter te houden.

Voorlopig zijn de Amerikanen nog diep verdeeld over de noodzaak een afzettingsprocedure tegen Trump te beginnen, maar de Democraten hopen dat de steun toeneemt door de openbare verhoren, net zoals in 1974 gebeurde bij de verhoren over het Watergateschandaal dat president Nixon de kop kostte.

Maar die verhoren leverden dag in dag uit nieuwe spectaculaire onthullingen op over het wangedrag van Nixon bij zijn pogingen de inbraak van zijn ‘loodgieters’ in het hoofdkwartier van de Democraten weg te moffelen. Daarvan was woensdag geen sprake.

Alles wijst erop dat Trump er inderdaad op uit was Biden met hulp van Zelenski onderuit te halen, zonder meer een ernstig vergrijp. Maar het gaat erom of de Democraten er ook voldoende Republikeinen van kunnen overtuigen dat dit aanleiding is om de president af te zetten.

Wat dat betreft hamerden de Republikeinen woensdag voortdurend op een zwakke plek in het betoog van de Democraten. Misschien dreigde Trump wel met ‘voor wat hoort wat’, maar uiteindelijk kreeg Oekraïne de beloofde militaire hulp toch, ook al bleef de gewenste tegenprestatie van Zelenski uit.

Mogelijk komt er nog meer boven water in de verhoren, maar voorlopig is het de vraag of de Democraten er verstandig aan hebben gedaan voor de ‘nucleaire optie’ te kiezen. Volgend jaar zijn er verkiezingen, de normale manier om te proberen van een president af te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden