LezersbrievenDonderdag 9 juli

Vergoeding voor mantelzorg werd tijd

De lezersbrieven van donderdag 9 juli 2020.

Mantelzorger in gesprek met 87-jarige man. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Mantelzorger in gesprek met 87-jarige man.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de Dag: ‘Wat mantelzorgers krijgen, is eigenlijk maar een fooi’

Het begrip mantelzorg werd in 1972 gemunt door de medicus en chemicus Johannes Hattinga Verschure. In zijn optiek onderscheidde mantelzorg zich van betaalde, professionele zorg. Hij was zijn tijd ver vooruit: in Het verschijnsel zorg uit 1977 pleitte hij voor goede ondersteuning van deze snel opkomende ‘informele’ zorgverlening. In 2005 verscheen De loden mantel, de studie van Kirsten Emous over zorg en verzorging in Nederland. Zij wees met indringende voorbeelden op de ontsporing van de mantelzorg: overbelasting nam groteske vormen aan. Inmiddels is mantelzorg niet meer weg te denken uit ons zorgsysteem.

Tot voor kort konden mantelzorgers een jaarlijks ‘mantelzorgcompliment’ (200 euro) ontvangen van de overheid: een financiële fooi voor hun tomeloze inzet. Niet te vergelijken met de riante vergoeding (14 duizend euro) die de ‘vrijwilligers’ uit de talrijke raden van toezicht ontvangen voor hun (marginale) ‘toezichthoudende’ activiteiten. Alleen al om dit idiote onderscheid eens aan te pakken, is het initiatief om mantelzorgers een vergoeding te bieden passend. De koudwatervrees van de overheid berust op z’n minst op een klaarblijkelijk meten met twee maten.

Peter Bakens, Den Haag

Levenslang

Wiene van Hattum vindt de levenslange gevangenisstraf die Loi C. uitzit voor de moord op een gezin met twee jonge kinderen ‘haast niet uit te leggen hoe erg dit is’ en pleit voor gratie. Jawel hoor, dat is perfect uit te leggen. Zeker aan de nabestaanden, en het doet recht aan de dood van twee kleine kinderen.

F. Hermens, Beek

Erbarmelijk

Ik las het artikel over de 80 miljoen vluchtelingen verspreid over de wereld en schaamde mij diep over de rest van de wereld. Een wereld waarin mensen ‘eindelijk weer uit hun dak kunnen gaan’ na te zijn ‘opgesloten geweest in hun van alle gemakken voorziene huis’ en een minister-president die ‘ook zijn terrasje had gemist’. En dit terwijl tegelijkertijd het gros van de 80 miljoen vluchtelingen in een tent bivakkeerde onder erbarmelijke omstandigheden, niet wetend hoe de dag door te komen. Over lockdown gesproken!

Hebben we aan die vluchtelingen gedacht tijdens onze eigen luxe lockdown? Het afwijzen van het opnemen van kwetsbare kinderen uit de tentenkampen wijst daar niet op.

David Kruithof, Roosendaal

Geboortebeperking

De VN melden dat er nog nooit zoveel mensen op de vlucht waren in de wereld: 79,5 miljoen vluchtelingen. Waar moeten deze mensen heen? Vaak is er een voorkeur voor (veilige) westerse landen.

Ook als deze landen de wensen van populistische partijen negeren en hen allen op zouden nemen, dan is het vluchtelingenprobleem helaas slechts tijdelijk opgelost.

Mag ik een suggestie doen voor de langere termijn? Geboortebeperking. Zou ook goed zijn voor het milieu en het leefgebied van dieren, en zou uiteindelijk veel catastrofes kunnen voorkomen.

Jan Okke Beerda, Slootdorp

Rijkdom

Wijs jongetje die Keyane Habi. Hij zegt rake dingen. Over familie, maar vooral over rijkdom. Als hij de rijkste mens ter wereld was, zou hij niets gaan kopen ‘want als je rijk bent, heb je alles al. Dan heb je dus eigenlijk ook niks aan het geld’. Op zijn tiende weet hij al wat alle grootverdieners en ceo’s blijkbaar nog steeds niet door hebben.

Constance Scholten, Voorburg

Wingewest

Als Limburger hoef ik me gelukkig niet aangesproken te voelen door de oproep aan witte Nederlanders om excuses te maken voor het slavernijverleden. Als één van de Generaliteitslanden zonder zeggenschap in de Staten was Limburg een wingewest van de republiek dat als zodanig zelf werd uitgebuit. Het zou nog tot 1867 duren voor we een volwaardige provincie van het koninkrijk werden, toen de slavernij al afgeschaft was. Daarna werden we nog lang niet serieus genomen, en tot op de dag van vandaag worden we door Hollanders soms meewarig bekeken vanwege onze rare tongval. Elk nadeel heb zijn voordeel.

Paul Rutten, Meerssen

Onderwijsminister

Rob Jetten en Paul van Meenen ontvouwen een pagina lang blijmoedig de onderwijsplannen van D66. Als het aan de zelfbenoemde onderwijspartij ligt, komt het wel goed met het onderwijs. Maar wacht even: de huidige minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven ís van D66. Een sterke en ambitieuze indruk heeft ze nooit gemaakt. Ze wordt dan ook niet één keer genoemd. Dat schept weinig vertrouwen. Vraagt D66 nu om een tweede kans op onderwijs?

F. Bakker, Nijmegen

Artikel 23

Interessante plannen van D66 over het onderwijs tot aan de leeftijd van 18 jaar. Wel mis ik iets. In 1917 werd de Grondwet verrijkt met artikel 23, de financiële gelijkschakeling van openbaar en bijzonder onderwijs. Dit is van grote betekenis geweest voor de emancipatie van katholieken en protestanten.

Nu is dit niet meer relevant. Onderwijs is dermate maatschappelijk van belang – excuus voor deze open deur – dat dit een overheidstaak is, en per definitie openbaar. Die zou dus niet uitgevoerd moeten worden vanuit welke religieuze groepering dan ook. Waarom nou niet even doorpakken, en artikel 23 afschaffen?

Henk Schell, Bennebroek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden