RubriekLezersbrieven

Vergeleken met linkse Roosevelt is rechtse Trump zeer gematigd

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 30 juni.

Redactie
Donald Trump in 2017 te midden van de Amerikaanse opperrechters. Rechts naast de president de net benoemde Neil Gorsuch. Vierde van links Anthony Kennedy, die nu vertrekt.  Beeld
Donald Trump in 2017 te midden van de Amerikaanse opperrechters. Rechts naast de president de net benoemde Neil Gorsuch. Vierde van links Anthony Kennedy, die nu vertrekt.

Brief van de dag: Trumps hof

Trump wil het Hooggerechtshof naar zijn hand zetten (Ten Eerste, 29 juni). Schande? Nou nee. Alle presidenten proberen dat te doen. Een van de beroemdste was de Democraat Franklin D.

Roosevelt. Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw het hooggerechtshof aanstalten leek te maken diverse progressieve maatregelen van de New Deal ongrondwettig te verklaren, lanceerde Roosevelt kort na zijn herverkiezing in 1936 een gewaagd plan het aantal rechters uit te breiden.

Volgens Roosevelt was het merendeel van de zittende leden van het Hof te oud voor de moderne tijd. De ‘Nine Old Men’ leden volgens hem aan ader­­verkalking. Daarom diende hij een plan in bij het Congres om het Hof te voorzien van fris nieuw bloed. Naast iedere rechter van boven de zeventig wenste hij een jongere te benoemen, desnoods zes.

De oppositie ertegen was enorm, Roosevelt zou de Grondwet met voeten treden en zich tot dictator willen opwerpen. Niet alleen Republikeinen schreeuwden moord en brand, zelfs een deel van Roosevelts medestanders was van mening dat hij zijn hand met het ‘court-packing plan’ overspeelde. ‘Too clever by half’, was het oordeel.

De debatten in het Congres sleepten zich eindeloos voort, op het laatst moest Roosevelt bakzeil halen.

Kort erna besloten enkele Old Men zich vrijwillig uit het Hof terug te trekken, waardoor de president alsnog meer vooruitstrevende rechters kon voordragen. De New Deal was gered, maar tegenstanders van ‘dictator’ Roosevelt zouden zich vervolgens tot het uiterste inspannen om verdere uitbreiding van zijn binnenlands hervormingsprogramma te blokkeren. En niet zonder succes.

Wat het ledental van het Hooggerechsthof betreft bleef het getal negen daarna heilig – tot en met AD 2018. Geen enkele president na Roosevelt haalde het in zijn hoofd het Hooggerechtshof al te opzichtig aan zich te onderwerpen. In vergelijking met de linkse Roosevelt is de rechtse Trump als het ware de gematigdheid ten top.

Alfons Lammers, Otterlo, emeritus-hoogleraar Amerikanistiek

Tijdige dood is pas echt goed voor klimaat

Woensdag is met veel bombarie het klimaatplan van het kabinet gepresenteerd (Ten eerste, 28 juni). Ik heb ooit geleerd dat doelen SMART moeten zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Daar ontbreekt het nogal aan. Wat heeft het voor zin als ­Nederland als klein speldenprikje krom gaat liggen, terwijl de rest van de wereld doorgaat met vervuilen? Zijn we net die vreselijke crisis te boven, krijgen we een nieuwe molensteen om onze nek.

Dit jaar gaan al minder mensen met vakantie omdat het te duur is. Dit hangt samen met alle onzekerheid waarmee we worden opgezadeld. Wat staat ons te wachten qua extra kosten?

Niet op vakantie gaan is wel weer goed voor het milieu. We kunnen ook gewoon overal mee stoppen, dat is nog beter voor het milieu. Of zorgen voor een (vroeg)tijdige dood, dat is pas echt goed voor het klimaat!

Ook ik vind het belangrijk, milieu en klimaat. Ik rij zo min mogelijk auto, vlieg minder, eet minder vlees, douche kort en stook weinig. Maar voor die blinde paarden in Den Haag die geobsedeerd doordraven heb ik geen goed woord over. Doe ff normaal!

A. van Noort, Heemstede

Pietepeuterig

Nederland heeft de groenste klimaatwet ter wereld volgens Jesse Klaver. Onze ­politici buitelen over elkaar heen om het volk te tonen hoe goed ze het met ons voor hebben. Maar het is pietepeuterig blazoen oppoetsen. Het klimaat is geen lokaal, maar een wereldprobleem.

Hier gasgebruik geforceerd afsluiten en vervangen door met kolen gestookte elektra en daarmee geen enkele invloed op de wereldwijde vervuiling bereiken, is mentale chantage en misbruik van ­belastinggeld. De enorme vervuiling in wereldsteden (dat is Amsterdam echt niet), onder meer veroorzaakt door de giga uitstoot van oude vervoermiddelen, is een langetermijnprobleem. Ga eens een dagje in Caïro kijken en je beseft hoe belachelijk Klavers kretologie is.

Als je daarnaast de wereldwijde weerstand ziet om de luchtvaart en de enorm vervuilende scheepvaart aan te pakken, besef je dat je geen cultuurpessimist hoeft te zijn om in te zien dat de Nederlandse maatregelen van Madurodam- schaal zijn.

Zinvoller is het om in Europees ­verband geld te besteden aan milieu­bewustwording wereldwijd en het propageren van geboortebeperking.

Carel Blazer, Lelystad

Leve het klimaat!

Leve de klimaatwet! Het is een mooi ­baken. Maar opvang en opslag van CO2 is dweilen met de kraan open. Sluit liever de kraan, de kolencentrales, met het geld voor de opvang. En bijstoken van biobrandstoffen is een wassen neus. Biobrandstoffen stoten evengoed CO2 uit als fossiele brandstoffen. Uitstoot door biobrandstoffen mag dan niet meetellen voor het Akkoord van Parijs, maar we houden onszelf ermee voor de gek. Weg dus met de houtsnippers en met de opslag van CO2. Maar leve het klimaat!

Ben Jorna, Oosterbeek

Andere belangen

Mevrouw Sorgdrager bericht dat alle partijen betrokken bij de Fipronil-affaire niet of te laat hebben gedaan wat ze hadden moeten doen (Ten eerste, 26 juni). Bij ons thuis gaan we ervan uit dat die ­instellingen en organisaties bemenst zijn met slimme hardwerkende mensen. Zo zien we een patroon dat we eerder hebben gezien op allerlei terreinen zoals landbouw (mestfraude), woningbouw, justitie, ziekenzorg, onderwijs, defensie, de publieke omroep, enz. Telkens blijken de betrokken partijen andere belangen te hebben die voor hen zwaarder wegen dan de belangen van de consument. In het geval van landen rond de Middellandse Zee zou je dat corruptie noemen, maar hoe noem je dat bij ons?

J. Visser, Haarlem

Hebben vrouwen iets extra’s?

Ik feliciteer Femke Halsema van harte met haar aanstelling als burgemeester van Amsterdam. De tijd zal leren of ze een goede burgemeester is in mijn geboortestad en ik wens haar net zoveel succes als Julia Wouters (O&D, 29 juni). Maar wat een rare redenering van Julia Wouters dat vrouwen in vergelijking met mannen iets extra’s kunnen toevoegen. Ik ben erg benieuwd wat dat dan is. Welke speciale eigenschappen zijn dat die mannen niet hebben? En hoe gaat Amsterdam hiervan profiteren?

Dan komt ook een andere vraag bij mij op: zijn er openbare functies waarbij mannen iets extra’s kunnen bieden of geldt deze redenering alleen andersom?

Jos Bonink, Tilburg

Oningeënte kinderen

Wie z’n hond of kat naar het dierenpension brengt, moet een bewijs van inenting kunnen tonen. Daar heeft bij mijn weten nog nooit iemand een probleem van gemaakt. Waarom zou het wel een probleem zijn als een kinderdagverblijf oningeënte kinderen zou weigeren? Is het eigenlijk niet raar dat kinderdag­verblijven dat recht nu niet hebben?

Saskia Licht-Wories, Hengelo

Trots op al mijn leerlingen

Het is tien over 7 en ik ontbijt enigszins rusteloos. Over drie kwartier worden de normen en uitslagen bekend van de herexamens en weet ik of mijn drie herkansers het misschien toch gehaald hebben. Ik hoop op twee van de drie, de derde is waarschijnlijk definitief gezakt. Als ik gelijk heb, zijn 23 van mijn 24 mentorleerlingen van 4M2 geslaagd. Een mooie score. Er zitten in deze klas een paar leerlingen die weinig tot niets hebben uitgevoerd. Een paar leerlingen hebben er ongelooflijk hard voor gewerkt, vier jaar lang. En het grootste deel heeft gewoon zijn best gedaan, wat soms voldoende, soms ruim voldoende en soms net aan voldoende was. Net als bij een gemiddelde havo- of vwo-klas.

Ik ben trots op al mijn leerlingen.

Volgens Gerard Batenburg stelt het vmbo-examen zeer weinig voor (O&D, 29 juni). Bedankt, Gerard. Ik hoop dat mijn leerlingen je brief niet hebben gelezen.

Myra Brons, Uithoorn, docent Nederlands en mentor klas 4

Kick Smit

Met veel plezier las ik het stuk van Arjan Peters over Kick Smit (V, 26 juni). Kick heb ik heel goed gekend. Omdat ik als kind keek naar zijn fantastische voetballen (na de oorlog), maar vooral ook omdat hij enige tijd (ik dacht twee jaar) mijn trainer is geweest bij RCH, waar ik toen in het eerste elftal speelde. Hij was een geweldig en mogelijk als trainer een té mild mens.

Op maandagochtenden bezocht ik met enige regelmaat zijn pijpela-achtige winkel(kiosk) aan de Krocht in Haarlem, om bij te praten. Wat hij met de bal kon ‘aanrichten’ was fenomenaal, inclusief zijn – voor een toch niet al te grote man – ongekende springvermogen, waardoor hij een gevreesde kopper was.

Fijn dat Arjan Peters Kick, die een scherp zicht had voor goede voetballers(!), uit de vergetelheid heeft gehaald.

Het boek van Ando Boers over Kick Smit ken ik niet, maar ik zal proberen het te bemachtigen.

Bram Peper, Rotterdam

Tot hoofd gemaakte

Mensen worden niet als slaaf geboren, slavernij is iets dat de ene mens de andere aandoet. Daarom is het volgens Wayne Modest (Ten eerste, 28 juni) beter het woord slaaf te vermijden, en te spreken van tot slaaf gemaakte. Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture. Het lijkt mij aannemelijk dat hij niet in deze functie geboren is, maar benoemd. Is tot hoofd gemaakte dan niet een betere benaming?

Paul Looijmans, Utrecht, tot adviseur verwordene

Selectie

Wat zou ik blij zijn met een bondscoach die alleen niet-getatoeëerde spelers zou accepteren.

Wim Adriaansens, Apeldoorn

Zwemmen

Als oud-zweminstructrice bij het schoolzwemmen was jarenlang het gezegde bij de schoolslag: eet je soep met een vork of met een lepel? Met een lepel, juf. Nu lees ik dat de soep toch met een vork gegeten word. Ik hoop dat al die duizenden schoolzwemmers nu weer als vanouds met de vingers gespreid gaan zwemmen (voor de snelle zwemmers, dan) want ik heb toch heel lang foute informatie ­gegeven, daar aan de badrand.

Verder dank aan Noël van Bemmel voor zijn leerzame en verhelderende ­artikel (‘Nat gaan’, V, 27 juni).

Marijke Roggeveen, Capelle aan den IJssel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden