OpinieVerengelsing

Vergeet het Nederlands, zet in op Engelse taalvaardigheid

Casper Colenbrander
Buitenlandse Studenten aan Landbouw Universiteit Wageningen. Beeld Marcel van den Bergh
Buitenlandse Studenten aan Landbouw Universiteit Wageningen.Beeld Marcel van den Bergh

Of het nou komt door de tijd die we besteden aan Netflix, het spelen van videospellen als Fortnite of door het simpelweg studeren aan een Nederlandse universiteit, Engels komen wij, vooral jongeren, steeds vaker tegen.

Het is de vraag of dat positief is. De verengelsing van het hoger onderwijs stuit velen tegen de borst. Minister Van Engelshoven (OC&W) diende al een wetsvoorstel in om er meer grip op te krijgen. Al dat Engels drukt maar op de Nederlandse taalvaardigheid van jongeren, een slechte zaak. Toch?

Integendeel, zou ik zeggen, en de minister slaat de plank goed mis. We moeten het juist hebben over het uitfaseren van het Nederlands, omdat steeds duidelijker wordt hoe belangrijk de Engelse taalvaardigheid is op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.

Ondermaats

Het probleem is niet dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt door de verengelsing, maar dat het niveau Engels van de studenten nog te ondermaats is. Al in groep 1 van de basisschool moet de verengelsing beginnen.

Bij de oer-Hollandse dichter Albert Verwey, op de gevel van de Beurs van Berlage, is te lezen: ‘De aard wordt straks één’. Het credo is dus: laat het Nederlands varen is, zet de verengelsing door.

Casper Colenbrander, student, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden