columnpeter de waard

Verdringt pensioenleed pandemie weer van voorpagina’s?

null Beeld

Een van de voordelen van corona was dat het land even was verlost van de alarmerende voorpaginakop: ‘Korting op pensioenen dreigt’.

In de wakkere krant van Nederland was die bij elke hik op de financiële markten vaste prik. Niet voor niets, want de oudere masochistische lezers kunnen van deze onheilstijding geen genoeg krijgen.

Ook bij de honderdste keer haalt dat steevast de top-drie van meest gelezen stukken. Alleen ‘Martien Meiland krijgt nieuw oog aangeboden’ en ‘Johan Derksen noemt kerkgangers in Barneveld godsdienstdwazen’ scoren nog beter.

Nederland is geobsedeerd door zijn pensioen, ook in tijden dat men God op de blote knieën mag danken dat covid-19 nog niet is vastgesteld en er zeker nog een dag aan het leven vast kan worden geplakt.

Behalve dat dit land het slechtste jongetje van de klas is met de corona-aanpak moet het inmiddels het allerslechtste pensioenstelsel ter wereld hebben. Soms zou je denken dat pensioenbestuurders deel uitmaken van de ‘satanistische bloeddrinkende elite’ die rapper Lange Frans onlangs in dit land ontdekte.

Maar maandag werd juist bekend dat Nederland, volgens de Global Pension Index van adviesbureau Mercer CFA Institute, voor het derde achtereenvolgende jaar het beste pensioenstelsel in de wereld heeft. Dat oordeel is gebaseerd op de toereikendheid, de toekomstbestendigheid en de integriteit van het Nederlandse pensioenstelsel. Geen land kan daar aan tippen. Behalve Nederland heeft alleen nog Denemarken de A-status.

Alleen willen de Nederlanders het zelf nooit weten. Die denken dat ze massaal worden bestolen. Daarom is het pensioenstelsel al door Koolmees op zijn kop gezet. Maar het duurt nog tot 2026 voordat ouderen kunnen gaan trekken van Koolmees, zodat tot die tijd de kop ‘Korting op pensioenen dreigt’ gewoon een ritueel zal blijven bij de maandelijkse bekendmaking van de zogenoemde dekkingsgraden.

Er hangen nieuwe donderwolken in de de lucht. De daling van de rente is met geen stoomwals te keren. De Nederlandse staat krijgt nu al meer dan een half procent toe bij het plaatsen van staatsleningen, en zelfs het armlastige Italië kan op dit moment gratis lenen. Op de vastgoedmarkt kelderen de huren van winkels en kantoren. Er is alleen nog een crash op de aandelenmarkt nodig, voordat een tweede nationale ramp dreigt.

Hoewel Koolmees de vereiste dekkingsgraad als gulle geste van 100 naar 90 procent heeft verlaagd, kunnen pensioenfondsen nog altijd niet aan hun toekomstige verplichtingen voldoen. Bij de huidige dekkingsgraad van 88 procent - voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen is slechts 88 cent in kas - zou het ABP op een uitkering van 700 euro per maand 15 euro moeten korten.

Als een derde golf in deze pandemie uitblijft is het pensioenleed het hoofdthema van de verkiezingen .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden