Verdomde Bond tegen het Vloeken

Godslastering verdwijnt wellicht uit het wetboek voor strafrecht. Maar de Bond tegen het Vloeken blijft de treinreiziger terroriseren met oproepen niet te vloeken. Daarom een pleidooi vóór godslastering, die hopelijk ook de Bond zal bereiken.

'Als een vloek valt, breekt er iets', luidt de tekst op een poster die sinds kort op vrijwel ieder NS-station is te zien. Men ziet een wijnglas met daarin het getransformeerde bloed van Christus op de grond uiteengespat. De poster is bedoeld als waarschuwen tegen het ijdele gebruik van de naam des Heeren en diens vermeende zoon, Jezus van Nazareth.

Het zit zo: sommige mensen hebben Jezus en de God van Abraham centraal staan in hun leven. Voor hen is vloeken met woorden als ‘godverdomme’ of ‘Jezus’ hoogst aanstootgevend. Volgens de Bond tegen het Vloeken, die de poster heeft gemaakt, is het net zo erg als moord. De Bond voert daarom al jaren een kruistocht tegen blasfemie. Van dit 21ste-eeuws Sanhedrin moet deze zonde de wereld uit worden geholpen.

Maar als je te laat komt op vergaderingen omdat de treinen zo onbetrouwbaar zijn, dan valt er niets beters te zeggen dan ‘godverdomme’. Het is een gezonde uitstoot van energie waarbij geen slachtoffers vallen zoals vaak gebeurt na het publiceren van vernietigende recensies - dan gaan reputaties kapot en sneuvelen er relaties.

Volgens de Bond draait het om respect. Maar waar het respect in het geloof dat de Bond verdedigt? Overal waar het christendom invloed heeft is er geweld, onderdrukking, sektarisme, onverschilligheid en, soms ziekte.

Zo heeft Christus' propagandamachine in Nederland, de EO, zitten schrappen in passages over de evolutie in de BBC-serie Life of Mammals.

Zo heeft de katholieke kerk ervoor gezorgd dat aids om zich heen grijpt, door zich uit te spreken tegen anticonceptie. Sommige priesters zeggen zelfs dat condooms aids veroorzaken.

Zo maakt religieus geïnspireerde haat net zo deel uit van het christendom als elke mooie regel uit de Bergrede. Waar vroeger Joden en heksen de schuld kregen van het kwaad tegen de gelovigen, zijn dat nu, meer dan enige andere groep in de samenleving, de homo's.

Zo stelde Joseph Ratzinger, de bisschop van Rome, dat het homohuwelijk de oorzaak is van alle strijd in de wereld. In eigen land is het de walgelijke religieuze organisatie Tot Heil Des Volks die kwetsbare jonge homo's terroriseert door ze aan te zetten tot onderdrukken van hun seksualiteit, door te dreigen met hel en verdoemenis en door links te leggen tussen homoseksualiteit en pedofilie.

De Bond tegen het Vloeken bezoekt 260 scholen per jaar om kinderen te indoctrineren met hun idee dat iedereen respect moet hebben voor dezelfde 'intelligente designer' die de wereld rivierblindheid, Ebola, de walvisheup & de blinde darm heeft gegeven.

Blinde liefde voor een heerser is altijd gevaarlijk. Maar helemaal voor iemand die zegt: "Nu dan, doodt al wat mannelijk is onder de kinderkens; en doodt alle vrouw, die door bijligging des mans een man bekend heeft." (Numeri 31:17-18). Welke morele les kun je uit zo'n citaat nou leren, behalve een soort goddelijke mandaat voor etnische zuivering om het Beloofde Land te bereiken? Wellicht is het fictie, maar op de Westelijke Jordaanoever is het realiteit. En is Jezus' boodschap 'geloof in mij in het licht van het eeuwige hellevuur' een morele boodschap?

Natuurlijk heeft de Bond tegen het Vloeken het recht te adverteren waar zij dat mogen. Maar dan zouden de tegenstanders dat ook moeten mogen. Zeker nu is gebleken dat 27 procent van de Nederlanders zich niet-religieus noemt, en daarmee de grootste groep 'gelovigen' van het land is. Niettemin is godslastering verboden.

Zolang dat zo blijft, zou een boodschap van overheidswege op advertenties van de Bond tegen het Vloeken niet misstaan. We kennen al - terecht - gezondheidswaarschuwingen, zoals 'Geniet, maar drink met mate' op alcoholreclames. Die is bedoeld om te waarschuwen tegen het gedrag van een kleine minderheid die niet zo goed tegen drank kan, en die verantwoordelijk is voor ernstige ongelukken en meer.

Zo kunnen wij ook stellen dat een meerderheid van gelovigen niemand kwaad doet, maar dat een minderheid uit naam van het geloof verantwoordelijk is voor Ground Zero, de Inquisitie, de oorlog in Palestina, de aanslagen in Bali, Londen en Madrid, de uitbraak van polio in Staphorst en ga zo maar door.

Daarom zou een gezondheidswaarschuwing van overheidswege op religieuze uitingen als boeken en advertenties ook niet misstaan. 'Geniet, maar geloof met mate'. Dat is een goed streven als je ziet dat boeken die in elke kerk te vinden zijn, genocide, xenofobie, homofobie, antisemitisme, vrouwenonderdrukking en slavernij goedpraten.
Een campagne voor beschaafd taalgebruik mag heel eerzaam lijken. We willen allemaal wel kinderen die toegewijd zijn en die niet al te veel bravoure tonen. Maar de Bond tegen het Vloeken wil de vrijheid van meningsuiting beperken, uit naam van een religie die veel kwaad doet.

Dat moet godverdomme gestopt worden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden