De KwestiePeter de Waard

Verdienen Chinezen het meest aan vakbondspolissen?

null Beeld
Peter de Waard

Wat ook van de Chinezen kan worden gezegd, het zijn gewiekste zakenbankiers. Zelfs aan een bankroet van een van hun eigen bedrijven weten ze 1 miljard euro te verdienen, die met een beetje geduld ook in de Nederlandse schatkist had kunnen vloeien.

Vorige week vrijdag verkochten ze voor 2,6 miljard euro verzekeraar Vivat aan de op Bermuda gevestigde investeringsmaatschappij Athora - 1 miljard meer dan wat ze vier jaar geleden betaalden aan de toenmailge minister Dijsselbloem van Financiën. In ruil voor de toezegging 1,35 miljard euro aan vers kapitaal in Vivat te steken en 300 miljoen aan leningen af te lossen, mocht verzekeraar Anbang destijds Vivat voor het symbolische bedrag van 1 euro overnemen. Later werd Anbang na een fraudezaak onder staatscuratele geplaatst. En nu maakt die er mooie sier mee.

De 2,5 miljoen polishouders moeten zich net als de 2.500 personeelsleden inmiddels een speelbal voelen van het mondiale grootkapitaal. Een deel van de polishouders bestaat nog uit voormalige vakbondsleden die in de jaren zeventig en tachtig met de bijeen gespaarde kwartjes en dubbeltjes een levenspolis kochten bij hun eigen bondsverzekeraars Centrale en Concordia.

In 1990 gingen die op in ‘foutje bedankt’ Reaal, dat later weer samenging met SNS in SNS Reaal. Dat conglomeraat leek nog iets van idealisme uit te stralen, totdat daar de grootheidswaanzin de overhand kreeg en de jacht op het grote geld onder Sjoerd van Keulen eindigde in een vastgoedschandaal dat het hele bedrijf in de val meetrok.

Dijsselbloem nam de failliete boedel over en splitste het op in een bankbedrijf met de naam Volksbank, dat nog altijd in handen is van de staat, en in een verzekeringsbedrijf, dat de nieuwe naam Vivat (Latijns voor Leeft) kreeg en al snel weer van de hand werd gedaan.

Als reactie op het schandaal werden bij Vivat alle risicovolle beleggingen (aandelen, hypotheken) ingeruild voor risicoloze (Nederlandse en Duitse staatsobligaties) – het zogenoemde de-risken. Alleen kennen die laatste beleggingen nu allemaal een negatief rendement, waardoor het een schip van bijleg is geworden. Vivat is al begonnen de portefeuille te re-risken, hetgeen wil zeggen dat de staatsobligaties terug worden geruild voor lucratievere hypotheekobligaties, private equity, vastgoed en ander financieel spul. Nu nog zit 80 procent in staatsobligaties, dat moet 40 tot 50 procent worden. En met het kapitaal van Athora kan dat snel worden gerealiseerd. De Nederlandsche Bank zal ervoor moeten waken dat de gok niet tot zo grote verliezen lijdt, dat de polishouders hun pensioenaanvulling in rook zien opgaan.

Wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen. Maar het is wrang dat de haute finance al 25 jaar spelletjes speelt met de zuurverdiende centen van voormalige arbeiders die een levenspolis als een appeltje voor de dorst zagen. Alleen China wrijft zich in de handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden