Verboden beelden

Misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft de met een verborgen camera gemaakte beelden van kindermoordenaar Koos H. uitgezonden, ondanks een verbod van de rechter in Amsterdam. Die actie moet worden afgekeurd. Burgers moeten zich aan rechterlijke uitspraken houden. Dat geldt ook voor De Vries.


De voorzieningenrechter sprak zich niet uit tegen het gebruik van de verborgen camera. Volgens hem was er een maatschappelijk belang gediend met het onderzoek naar de moorden op drie meisjes. Daarom mocht De Vries de beelden weliswaar niet uitzenden, maar het materiaal wel gebruiken, bijvoorbeeld door het voor te lezen. Daarmee zouden ook vragen van nabestaanden beantwoord kunnen worden. Het informatieve gehalte van het programma zou hiermee niet zijn geschaad, de amusementswaarde des te meer.

Voor de rechter in Amsterdam gaf de privacy van Koos H. de doorslag. Ook een meervoudig kindermoordenaar heeft recht op privacy. Hij mag niet zo maar in zijn woonomgeving gefilmd worden.

Voor sommige mensen is dat onzin. Een kindermoordenaar heeft al zijn rechten verspeeld, vinden zij. Maar in een rechtsstaat hebben veroordeelden rechten, hoe monsterlijk hun misdrijven ook mogen zijn. Als Peter R. de Vries het niet met deze spelregels eens is, kan hij in hoger beroep gaan.

In theorie zijn er gevallen denkbaar waarin het maatschappelijk belang zwaarder weegt dan een rechterlijke uitspraak. Dat geldt zeker niet voor deze zaak. De verborgen-camerabeelden dragen niet bij aan de oplossing van een moordzaak, want Koos H. is al tot levenslang veroordeeld. Bovendien is de informatie die met een verborgen camera wordt vergaard niet per definitie betrouwbaar, ondanks de suggestie dat de verdachte ‘eindelijk vrijuit praat’.

Ironisch genoeg toonde juist De Vries’ grootste journalistieke stunt, de bekentenis van Joran van der Sloot in de zaak-Natalee Holloway, de betrekkelijkheid van dit wapen aan. Joran bekende, maar bleek ook onbetrouwbaar. Aan de spectaculaire tv-uitzending kon dan ook geen strafrechtelijk vervolg worden gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden