Verbod op leenreclame is zinloos

de Volkskrant

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil de televisiereclames voor goedkope leningen verbieden, omdat te veel mensen met problematische schulden kampen. Naar het zich laat aanzien kan dit voorstel op een meerderheid in de Kamer rekenen. Dat is jammer.

Het voorstel moet worden afgewezen om principiële en politieke redenen. De regels voor zulke reclames zijn al aangescherpt, waardoor ze niet meer misleidend genoemd kunnen worden. De bedrijven die goedkope leningen aanbieden hebben het volste recht te concurreren met grotere en duurdere banken.

Natuurlijk is het waar dat te veel mensen diep in de schulden zitten. Dat kan echter niet zo maar op het conto van de tv-reclames worden geschoven. Consumentisme is nu eenmaal ten diepste verbonden met de hedendaagse samenleving. Een paar spotjes meer of minder doen daar weinig aan af.

Het is veel zinniger om het lenen zelf sterker te reguleren, bijvoorbeeld door het maximale leenbedrag te verlagen en beter te controleren of mensen al in de schulden zitten. Minister Bos van Financiën kan ook de maximale rente, nu 18 procent, verlagen. Daardoor daalt de schuld van consumenten en worden bedrijven gestimuleerd om strenger naar de kredietpositie van hun klanten te kijken.

Een symbolisch verbod op televisiereclame lost niets op. Bovendien draagt het bij aan de irritatie over politici die te pas en te onpas dingen willen verbieden. Het imago van een betuttelende overheid ondermijnt op den duur ook het draagvlak voor politiek ingrijpen dat wel noodzakelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden